NA UDARU I JOCA AMSTERDAM

Srbija oduzima sumnjivo stečenu imovinu

03.09.2009 u 12:27

Bionic
Reading

Srbijansko tužiteljstvo pokrenulo je postupke za oduzimanje imovine stečene zločinom protiv 384 osobe, među kojima je i Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, osumnjičen za organizaciju ubojstva hrvatskog novinara Ive Pukanića, objavio je u četvrtak beogradski "Blic".

U izjavi tom dnevniku, državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen precizirao je kako su pred redovnim sudovima postupci za oduzimanje protupravno stečene imovine pokrenuti protiv 260 osoba, dok je Specijalno tužiteljstvo za organizirani zločin pokrenulo postupke protiv 124 osobe.

"Po našim procjenama, u prvim postupcima mogli bismo oduzeti imovinu u vrijednosti oko 100 milijuna eura, ali se u iskustvima zemalja gdje se odranije primjenjuje ovakav zakon pokazalo da se kroz financijske istrage prvobitni iznos uveća i više od deset puta. Velike zapljene očekujemo tek krajem rujna", rekao je Homen.

Po riječima glavnog državnog odvjetnika Slobodana Radovanovića, najveće zapljene se tek očekuju i tužiteljstvo će učiniti sve kako bi država imala osjetnu financijsku korist od zapljene imovine stečene kriminalom.

Provedba Zakona o oduzimanju imovine stečene zločinom u Srbiji je započela 1. ožujka ove godine. Zakon predviđa obrnuti teret dokazivanja, što znači da okrivljeni treba dokazati da je imovinu stekao na zakonit način. Zakon predviđa i da se okrivljenima u sudskom postupku privremeno oduzme imovina koja nije u skladu s njihovim zakonitim prihodima. Trajno oduzimanje moguće je po pravomoćnosti presude i oduzima se sva imovina za koju okrivljeni ne uspije dokazati da ju je stekao legalno.