BUDUĆNOST JE STIGLA

Što je izraelska Željezna kupola?

15.07.2014 u 07:00

Željezna kupola
Bionic
Reading

Hamasovi borci lansirali su preko 200 projektila na Izrael od utorka kao odgovor na akciju koju židovska država provodi u pojasu Gaze nakon nove eskalacije nasilja koje je započela nakon otmice i ubojstva troje izraelskih tinejdžera. Većinu raketa uspješno je zaustavio proturaketni sustav Željezna kupola koji je Izrael razvio u suradnji sa SAD-om

Od 2001., Hamas je iz pojasa Gaze na Izrael ispalio tisuće raketa zbog čega su u Izraelu bili primorani potražiti rješenje kako zaštititi svoje stanovništvo. Nakon ispaljivanja rakete dosežu brzinu od 200 kilometara na sat što Izraelcima daje malo šanse da prođu zaklon. Više od 60 Izraelaca poginulo je u raketnim napadima od tada.

U najnovijoj eskalaciji nasilja u Svetoj Zemlji, nakon što je pokrenuta operacija izraelske vojske pod imenom Zaštitni rub, nije poginuo nijedan Izraelac unatoč tome što je Hamas ispalio dvjestotinjak raketa na izraelski teritorij.

Razlog je, naravno, Željezna kupola – obrambeni sustav koji kao da je izašao ravno iz 'Ratova zvijezda'. Procjene variraju, ali stručnjaci se slažu da se radi o vrlo efikasnom sustavu.
Kako radi? Sastoji se od pet proturaketnih baterija. Sve počinje nakon što je projektil ispaljen na Izrael – odmah ga detektira moćni radar Željezne kupole. Radar odredi putanju projektila, a ako ide prema naseljenom području, ispaljuju se dvije rakete koje taj isti radar navodi prema ispaljenom projektilu.

Kada se dovoljno približe, eksplodiraju i u teoriji bi trebali raznijeti projektil na komadiće. Željezna kupola, prema informacijama izraelske vojske, može reagirati na višestruke raketne napade odjednom, danju i noću. Prema pisanju Timea, Željezna kupola daleko nadmašuje slične raketne sustave koje imaju mnogo veće zemlje, a izraelski dužnosnici kažu da je sustav 'bez presedana u prošlosti'. Razvijen je za obranu od raketa kratkog dometa do 70 kilometara, a slabost mu je to što teže reagira što se rakete ispaljuju bliže potencijalnoj meti. 

Također je i iznimno skup, posebno u usporedbi s jeftinim raketama koje Hamas ispaljuje na Izrael. Haaretz navodi da je Izrael potrošio preko milijarde dolara na njegov razvoj. Svaka jedinica stoji 55 milijuna dolara, a ispaljivanje svakog projektila 100 tisuća dolara. Naravno, Izrael nije obična zemlja. Mala zemlja s poviješću ratovanja i brzorastućim tehnološkim sektorom prirodno je stanište za napredni obrambeni sustav.

Sjedinjene Američke Države, prema pisanju izraelskih medija, potpomogle su razvoj sustava sa 947 milijuna dolara. Nakon što je dovršen 2011., sustav se sve više usavršava i postaje sve efektivniji. Prema pisanju Jerusalem Posta, Željezna kupola srušila je preko 90 posto raketa koje je ispalio Hamas u novom krugu nasilja na Bliskom istoku koji je započet prošlog tjedna. Samo u prošli petak, Željezna kupola presrela je tri projektila koja su lansirana prema Tel Avivu. Željezna kupola omogućila je Izraelcima da pokrenu vlastite raketne napade na Pojas Gaze u kojima je do sada u bombardiranjima poginulo 166 ljudi.