NEZADOVOLJAN BRZINOM REFORMI

Srbijanski ministar financija podnio ostavku

12.07.2014 u 20:24

Bionic
Reading

Srbijanski ministar financija Lazar Krstić podnio je u subotu ostavku i poslije sjednice vlade na kojoj su usvojena prva dva reformska zakona priopćio da se o povlačenju s te dužnosti dogovorio s premijerom Aleksandrom Vučićem

Krstić je na tiskovnoj konferenciji svoj odlazak objasnio činjenicom da premijer i ministar financija "moraju imati isto stajalište" o tome što sve treba uraditi i u kojim rokovima i istaknuo kako se osobno zalagao za gotovo nemoguć program u sadašnjim uvjetima u Srbiji, uključujući smanjenje plaća i mirovina te smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i tržišnu cijenu struje.

"Tražio sam od premijera nemoguć program za naše uvjete - smanjenje mirovina od najmanje 20 posto, smanjenje plaća najmanje 15 posto, otpuštanje minimum 160.000 zaposlenih iz javnog sektora i povećanje cijene struje od 30 posto", rekao je Krstić.

On je objasnio da je glavni razlog za povlačenje iz vlade to što se s premijerom Vučićem ne slaže o brzini provođenja reformi, dok je s Vučićem suglasan o svim potrebnim gospodarskim mjerama.

Ustvrdivši kako je uvjeren da mjere koje je predložio trebaju biti "provedene odmah i u punom opsegu" Krstić je rekao da se do te suglasnosti nije moglo doći.

"Mislim da premijer i ministar financija moraju imati isti pristup i zbog toga, a poslije razgovora koji nisu od jučer, postigli smo dogovor o podnošenju ostavke", objasnio je Krstić.

Premijer Vučić priopćio je da će Lazar Krstić ipak ostati u vladi, ali kao njegov specijalni savjetnik, koji će pomagati i potpredsjednici vlade Kori Udovički u pregovorima s Međunarodnim monetarnom fondom.

Kako je najavio srbijanski premijer, Krstićev posao u vladi preuzet će ministar gospodarstva Dušan Vujović, uz mogućnost da Vujović i formalno preuzme resor financija.

Vučić je istaknuo i da ni za korak neće odustati od provođenja reformi i mjera fiskalne konsolidacije.

Srbijanska vlada usvojila je danas prva dva iz seta reformskih zakona - zakon o radu te o mirovinsko-invalidskom osiguranju.

U prvim reakcijama na povlačenje ministra financija, oporbena Demokratska stranka ocijenila je ostavku Lazara Krstića kao "najobičniju farsu" čiji je cilj "skrenuti pažnju javnosti s činjenice da je vlada bez javne rasprave i kriomice od javnosti usvojila katastrofalan Zakon o radu".