ANGELA MERKEL:

Njemačka i SAD imaju različite koncepcije rada obavještajnih službi

12.07.2014 u 19:48

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u subotu da nove tvrdnje o američkoj špijunaži pokazuju kako se Berlin i Washington uopće ne razumiju kad je u pitanju uloga obavještajnih službi te da se nada kako će njemački postupci uvjeriti SAD da ne špijunira partnere

To je rekla njemačkoj mreži ZDF dva dana pošto je njezina vlada protjerala iz zemlje berlinskoga čelnika američke CIA-e i na taj dramatičan način pokazala ljutnju zbog otkrivanja dvojice mogućih špijuna.

Na pitanje koliko je ljuta zbog otkrića špijuna, od kojih je jedan radio za njemačku obavještajnu službu BND, a drugi u ministarstvu obrane, Merkel je rekla kako "to nije pitanje ljutnje. Za mene je to znak da imamo iz temelja različite koncepcije rada obavještajnih službi".

Dodala je da njemački obavještajci i dalje dobro surađuju s američkima te da se nada kako će se ta suradnja nastaviti. Isključila je i mogućnost da to neslaganje poremeti pregovore Europske unije i SAD-a o ugovoru o slobodnoj trgovini.

U petak je predstavnik za tisak Bijele kuće Josh Earnest novinarima rekao da "kad se pojave poteškoće, mi ih želimo rješavati poznatim privatnim kanalima. Ne vjerujemo u prikladnost rješavanja kroz medije".

Skandal je ohladio odnose Berlina s Washingtonom na razinu kakva se ne pamti od vremena kad se prethodnik Angele Merkel 2003. usprotivio američkoj invaziji na Irak. Novi se skandal samo nastavlja na lanjsko otkriće da su američki agenti prisluškivali i mobitel njemačke kancelarke.

Pomoćnica američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Victoria Nuland komentirala je u petak kasno navečer u Dubrovniku, na rubu Croatia Foruma, taj američko-njemački obavještajni spor. "Znate koliko je važno naše strateško savezništvo s Njemačkom, koliko je važan cijeli niz pitanja oko kojih surađujemo, pa i suradnja obavještajnih služba. To je veoma važno za njemačku sigurnost, za američku sigurnost, a iskreno i za sigurnost cijelog transatlantskog prostora".