NUKEARNO RAZORUŽANJE

Obama će 24. rujna predsjedavati Vijećem sigurnosti

03.09.2009 u 08:37

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama predsjedavat će Vijećem sigurnosti UN na tematskoj raspravi o neproliferaciji i nuklearnom razoružanju 24. rujna, koja će se održati tijekom 64. Godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a, najavila je u srijedu veleposlanica SAD pri UN-u Susan Rice.

Predstavljajući program rada Vijeća sigurnosti UN u rujnu, kada SAD predsjedava tim 15-članim tijelom, Rice je na konferenciji za tisak kazala da će po prvi puta u povijesti američki predsjednik predsjedavati sjednicom Vijeće sigurnosti UN, na kojoj će sudjelovati velika većina šefova država ili vlada 15 članica Vijeća.

"Ta će se sjednica usredotočiti na neširenje nuklearnog oružja (neproliferaciju) i nuklearno razoružanje općenito, a ne na neke određene zemlje", rekla je Rice.

"Ključna područja će uključivati kontrolu naoružanja, nuklearno razoružanje, te jačanje režima Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT), kao i spriječavanje trgovine nuklearnim materijalom i njegovo osiguravanje", dodala je američka veleposlanica.

SAD se konzultira s ostalih 14 članica Vijeća sigurnosti UN, o sadržaju moguće izjave ili rezolucije koja će biti objavljena na kraju sjednice o nuklearnim pitanjima 24. rujna, kazala je Rice.

Također je istakla kako postoje naznake da će na sjednici Vijeće sudjelovati "veliki broj šefova država ili vlada, a možda i svi", odnosno čelnici svih 15 članica Vijeća sigurnosti UN "ili svakako većina njih".

Hrvatsku, koja je do kraja ove godine nestalna članica Vijeća sigurnosti UN, na tematskoj raspravi o nuklearnim pitanjima predstavljat će predsjednik Stjepan Mesić, koji vodi hrvatsko izaslanstvo na 64. Godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Veleposlanica Rice u srijedu je također najavila da će Vijeće sigurnosti tijekom rujna raspravljati o obnovi mandata misije UN-a u Liberiji (UNMIL), zatim o misiji UN-a na Haitiju (MINUSTAH), i o misiji u Afganistanu (UNAMA).

Vijeće će 30. rujna raspravljati o tekstu koji se nastavlja na rezoluciju 1820 iz 2008., o ženama, miru i sigurnosti, a sjednicom će predsjedavati američka državna tajnica Hillary Clinton.