IZRAEL BOMBARDIRA GAZU

Izginuli dok su gledali nogomet u kafiću

10.07.2014 u 14:20

Bionic
Reading

Broj žrtava izraelskog napada na Pojas Gaze popeo se na 77, a među mnogobrojnim civilnim žrtvama je i osmero članova jedne obitelji, dok je broj ranjenih veći od 550 osoba te je Egipat otvorio jedini granični prijelaz prema Gazi radi evakuacije ranjenih

U intenzivnom izraelskom bombardiranju ranjeno je više od 550 osoba, a među ubijenima i ranjenima mnogo je žena i djece, javlja njemačka agencija dpa. Dodaje da su najmanje sedmorica muškaraca civila poginula dok su gledala utakmicu svjetskoga nogometnog prvenstva u kafiću u Khan Younisu.

Glasnogovornik izraelske vojske nije mogao točno reći koja je bila vojna meta izraelske vojske, ali je objavio da Izrael provjerava slučajeve pogibije civila.

Najveće neprijateljstvo Izraelaca i Palestinaca nakon osmodnevnog rata 2012. počelo je otmicom i prošlotjednim ubojstvom trojice izraelskih mladića na Zapadnoj obali te osvetničkim napadom židovskih ekstremista na palestinskog tinejdžera u istočnom Jeruzalemu.

'Ciljanje žena i djece dokaz je neprijateljeva neuspjeha', rekao je Sami Abu Zuhri, glasnogovronik Hamasa u Gazi.

Palestinci tvrde da su ispalili gotovo 400 raketa, a 'Čelična kupola', izraelski obrambeni proturaketni sustav presreo ih je 56.

Egipat je u četvrtak otvorio granični prijelaz Rafah kako bi primio Palestince ranjene u ofenzivi koju je Izrael pokrenuo prije tri dana kao odgovor na raketne napade s palestinskog teritorija, javio je AFP. Dodaje, prenoseći službenu egipatsku agenciju Menu da su bolnice na sjeveru Sinaja, graničnog područja pojasa Gaze i Izraela, spremne za prijam palestinskih ranjenika.

Granični prijelaz Rafah jedini je pristup palestinskom području koji nije pod nadzorom Izraela. Otkako je u srpnju 2013. svrgnut egipatski predsjednik Mohamad Mursi, službeni Kairo redovito zatvara prijelaz Rafah i otvara ga tek povremeno, uglavnom za prolazak humanitarnih konvoja.