NEGATIVAN PRIRAŠTAJ

Hrvati pomalo, ali sigurno nestaju iz Vojvodine

10.07.2014 u 09:49

Bionic
Reading

Stanovništvo Vojvodine će se do sredine stoljeća smanjiti za oko pola milijuna, ukoliko broj umrlih bude i dalje veći od novorođenih, upozorila je u srijedu vlada ove srbijanske pokrajine, prenosi agencije Beta. Hrvatska manjina u Vojvodini ima još porazniju demografsku bilancu koja pokazuje da proces nestanka Hrvata s ovih prostora traje od 60-tih godina prošloga stoljeća, kada ih je bilo gotovo 200.000

'U Vojvodini se negativan prirodni priraštaj bilježi još od 1989. godine, a ta negativna stopa se iz godine u godinu povećava', navodi se u priopćenju sa sjednice pokrajinske vlade.

'Tu činjenicu treba ozbiljno shvatiti, jer ako se takva tendencija nastavi, što je vrlo izvjesno, i ako ne bude osjetnijeg doprinosa migracija, depopulacijski procesi u Vojvodini će se intenzivirati, što će do sredine 21. stoljeća prouzročiti smanjenje broja stanovnika za oko pola milijuna', ukazuje se u priopćenju.

Dodaje se da vojvođansko stanovništvo karakterizira usporen demografski rast, malobrojna rađanja i brojna umiranja, povremena masovna doseljavanja i stalna odseljavanja, sve veći udio starih, sve rašireniji samački život, te prihvaćanje niskih reproduktivnih normi kod većine stanovništva i vrlo intenzivna depopulacija.

Danas su, kako pokazuju istraživanja profesora Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Dražena Živića, zbog različitih depopulacijskih procesa Hrvati u Vojvodini svedeni na zajednicu od oko 58.000 pripadnika, s vrlo malim udjelom mladih.

'Ukoliko bi se depopulacija Hrvata nastavila dosadašnjim tempom na sljedećem popisu stanovništva Hrvata će u Srbiji biti za oko 10.000 manje, znači oko 45.000', konstatirao je Živić na nedavnoj prezentaciji istraživanja pod nazivom 'Suvremena demografska slika Hrvata u Vojvodini'.

Prema posljednjem popisu iz 2012. Vojvodina ima 1.931.809 stanovnika.