NA BRANIKU RS-a

Dodik protiv značajnijih izmjena Ustava BiH

02.09.2009 u 15:48

Bionic
Reading

Predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu je odbacio svaku mogućnost značajnijih izmjena postojećeg ustava Bosne i Hercegovine, objašnjavajući kako su za bosanske Srbe prihvatljive tek neke manje preinake izbornog sustava i načina donošenja odluka na razini predsjedništva odnosno Vijeća ministara BiH.

"To su pitanja poput izbora članova Predsjedništva BiH bez strukturalnih promjena njegovih ovlasti te mogućeg prijenosa nekih ovlasti s predsjedništva na Vijeće ministara poput usvajanja proračuna", izjavio je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Dodik je ovo kazao nakon sastanka s članovima monitoring tima parlamentarne skupštine Vijeća Europe, koji se nalaze u posjetu BiH pripremajući novo izvješće o stanju u toj zemlji.

Mediji u BiH ranije su najavili kako se ove jeseni može očekivati pojačani pritisak zapadnih zemalja a prije svega SAD ne bi li se potaknuo proces ustavnih promjena radi uspostave učinkovitije države i načina odlučivanja u njenim tijelima vlasti.

Po nepotvrđenim najavama, američka je vlada već odredila Clifforda Bonda, bivšeg veleposlanika SAD u Sarajevu, kao novog posrednika u očekivanim pregovorima o promjenama Daytonskog ustava BiH.

Dodik je u srijedu kazao kako se razumnom čine ideje poput one da se izbjegne etnička diskriminacija pri izboru članova Predsjedništva BiH. Sadašnji način izbora omogućuje da u to tijelo uđu samo Hrvat odnosno Bošnjak s područja Federacije BiH a Srbin samo ukoliko živi na teritoriju Republike Srpske.

Dodik je iznio prijedlog da se briše odrednica o etničkoj pripadnosti kandidata a da se zadrži način biranja dva člana iz Federacije te jednog iz RS-a.

Dodao je kako se čini prihvatljivim i to da se članovi predsjedništva ne rotiraju svakih osam mjeseci na dužnosti predsjedatelja odnosno da bi se to moglo činiti svakih 16 mjeseci.

Odlučno je međutim odbacio mogućnost ukidanja tzv. entitetskog sustava glasovanja u parlamentu BiH ustvrdivši kako je to najvažniji mehanizam zaštite prava RS.