VELIKI GAZDA

Berlusconi 'zaustavlja Reuters'

02.09.2009 u 09:34

Bionic
Reading

Polemika između talijanskog premijera Silvija Berlusconija i ne samo talijanskih, nego i svjetskih medija, ne jenjava. Cavaliere je najprije od dnevnog lista La Repubblica zatražio milijun eura odštete zbog nanošenja duševne boli i klevete jer je šezdeset dana objavljivao pitanja o prirodi premijerova odnosa s maloljetnicom Noemi Letizijom, o čemu Berlusconi nikada nije htio govoriti

Dakle, tužio ih je zbog novinarskih pitanja, što je presedan u svjetskom žurnalizmu. To nije bilo dovoljno, pa je njegov list Il Giornale nekoliko dana poslije objavio tekst o glavnom uredniku katoličkog tjednika Avvenire Dinu Boffi, u kojem je ovaj predstavljen kao 'agresivan homoseksualac koji je prijetio ženi svoga bivšeg ljubavnika' i zbog toga platio kaznu od 516 eura još 2002. godine. Boffa je poznat po kritičkim tekstovima o Berlusconiju, posebno u posljednje vrijeme.

Članak o Boffinu privatnom životu potpisuje Berlusconijev prijatelj i glavni urednik njegova Giornalea Vittorio Feltri, koji tvrdi da se sa svojim 'šefom i vlasnikom' nije čuo već četiri mjeseca, prenosi Slobodna Dalmacija.

U sve se umiješala i talijanska vlada jer je Feltri napisao da na Boffu, 'ako jest homoseksualac, pazi državna policija'. To je pokrenulo lančanu reakciju, bez obzira na to što je Roberto Maroni, ministar unutarnjih poslova, bio prisiljen demantirati Feltrija uz tvrdnju da se 'spolna orijentacija talijanskih građana ne prati, ni u ludilu'.

Italija je na nogama: oporba traži raspravu u Parlamentu o napadu na urednika, udruge za ljudska prava i udruge homoseksualaca prijete prosvjedima, a općem negodovanju otvoreno se priključila i Sveta Stolica

Predsjednik talijanske biskupske konferencije, kardinal Angelo Bagnasco, napad na Boffu nazvao je 'odvratnim i gnusnim'.