PRESUDA ZBOG TERORIZMA

Doživotni zatvor za krvavo ubojstvo u Makedoniji

30.06.2014 u 14:00

Bionic
Reading

Peterostruko ubojstvo kod jezera Smilkovci u Makedoniji, koje je prije dvije godine potreslo regiju, dobilo je sudski epilog. Alil Demiri, Ezim i Haći Aziri, Samil Ljuta te Afrim i Agim Ismailović osuđeni su na doživotni zatvor, a Sejdi Rama oslobođen je zbog nedostatka dokaza

Sud je okvalificirao kazneno djelo kao terorizam, a tužiteljica Gordana Geškovska ustvrdila je u završnoj riječi kako se ubojstvo dogodilo na Veliki četvrtak 'kako bi se uništila vjera i budućnost', što je izazvalo negativne reakcije obitelji optuženih, kao i nevladinih organizacija.

Od samog početka suđenja Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali i dobar dio javnosti također su forsirali tezu da je u pitanju etnički motivirano ubojstvo, iako okolnosti tragedije nisu raspletene ni na sudu, javlja Nova.

Tužiteljstvo je ustvrdilo da su ubojice namjerno izabrale petoricu mladih Makedonaca, u koje su ispalili 21 metak, dok svjedoci pušteni s lica mjesta nisu bili Makedonci. Također, priložili su dokaze iz računala optuženih, u kojima su pronađeni nacionalistički sadržaji. Kao materijalne dokaze izdvojili su oglas za prodaju automobila Opel Omega, pronađenog u blizini mjesta zločina, u kojemu su navodno pronađeni tragovi znoja jednog od optuženih.

Četvorica osuđenih ostaju u pritvoru do pravomoćnosti presude dok se za dvojicu njih čeka izručenje s Kosova.