OKRŠAJI S TALIBANIMA

U novim sukobima u Pakistanu deseci ubijenih

01.09.2009 u 11:39

Bionic
Reading

Pakistanski vojnici ubili su 15 militanata u novim sukobima u dolini Svat, tako da je broj mrtvih porastao na 45 u pet dana nakon zatišja u vojnoj kampanji čija je svrha istjerati talibane iz doline na sjeverozapadu zemlje, priopćila je u utorak vojska, a prenose svjetske novinske agencije u utorak

Snage sigurnosti također su pokrenule operaciju za istjerivanje militanata iz sjeverozapadne regije Hiber, koja graniči s Afgnistanom, rekao je jedan vladin dužnosnik.

Vojska je pokrenula ofenzivu u Svatu krajem travnja u kojoj je, kako tvrdi, ubila više od 2.000 militanata, i izgubila 312 vojnika. Neovisne procjene broja mrtvih nisu dostupne.

Unatoč gubicima, nedavni sukobi i samoubilački napad u Mingori u nedjelju pokazali su da talibani još uvijek mogu uzvratiti.

Govoreći o napadu pokrenutom u ponedjeljak navečer vojni glasnogovornik je rekao da je bio "vrlo precizan" i da je ubijeno 15 militanata.

Vojska je od petka ubila najmanje 30 pobunjenika, dok je 12 policajaca poginulo u samoubilačkom bombaškom napadu u nedjelju.

Vladine snage u Hiberu su ubile pet militanata i uništile su tri pobunjeničke baze u posljednjoj ofenzivi. Također su uhitile 12 pobunjenika u utorak ujutro.

"Naši vojnici naišli su na snažan otpor terorista i tijekom razmjene vatre ubijeno je pet militanata, među kojima dva zapovjednika", rekao je vojni glasnogovornik Fazalur Rehman.

"Tri su vojnika ranjena prilikom uništavanja tri pobunjeničke baze", dodao je.

"To je napad protiv terorista, protudruštvenih i protudržavnih elemenata i nastavit će se sve dok se regija ne očisti od njih", izjavio je jedna visoki vojni časnik.