OBLJETNICA 2. SVJETSKOG RATA

Putin se ispričao Poljacima zbog pakta Staljin-Hitler

01.09.2009 u 11:15

Bionic
Reading

Dvadeset premijera iz Europe i cijeloga svijeta doputovalo je u utorak u Gdanjsk na svečano obilježavanje sedamdeset godina od početka izbijanja Drugog svjetskog rata.

Napad Nijemaca na baltički grad kojeg su svojatali Nijemci i Poljaci smatra se početkom rata koji je odnio više od 50 milijuna ljudskih života. Poljski premijer Donald Tusk i ruski premijer Vladimir Putin, koji su se susreli na obilježavanju sedamdesete godišnjice od izbijanja velikog rata u poljskom Gdanjsku složili su se da Rusija i Poljska trebaju graditi odnose na savezništvu i da je traženje povoda iz prošlosti za međusobne pretenzije i uvrede "krajnje štetno i neodgovorno".

"Prvi rujna dan je žalosti zbog ratnih stradanja i dan sjećanja nakrivnju Njemačke kada je počeo Drugi svjetski rat. Rat je odnio gotovo60 milijuna ljudskih života. Zato je znak pomirenja to što je mene,njemačku kancelarku, poljski premijer Donald Tusk pozvao na tu godišnjicu", kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ruski premijer Putin izrazio je žaljenje zbog njemačko-sovjetskog sporazuma o nenapadanju potpisanog 1939. godine, koji je predvidio i podjelu Poljske.

Poljski premijer Tusk je za vrijeme susreta s Putinom zatražio od Rusije dokumente koji bi rasvijetlili i pokolj koji su pripadnici Crvene armije učinili nad poljskim časnicima u Katinskoj šumi 1940. godine.

Dvojica premijera razgovarali su i o energetskoj suradnji, posebno isporuci ruskog plina europskim državama, među kojima i Poljskoj. Dolazak Vladimira Putina u Gdanjsk uslijedio je u razdoblju vrlo napetih odnosa Moskve i Varšave, pa su premijeri Putin i Tusk razgovarali i o mnogim aktualnim temama koje opterećuju odnose dviju država.

Putin bi se trebao sastati s mnogim premijerima koji su došli u Gdanjsk, između ostalog i s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor