AUSTRIJSKI ŠEF DIPLOMACIJE:

Slovenska blokada Hrvatske je besmislena

31.08.2009 u 18:06

Bionic
Reading

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger kritizirao je slovensko blokiranje pristupanja Hrvatske Europskoj uniji kao nelogičan potez prema susjednoj državi koji ima i šire posljedice

BEČ/LJUBLJANA - "Čini mi se nelogičnim da država članica Europske unije na dugi rok koči pregovore s potencijalnom članicom koja je uz to i susjedna država", rekao je Spindelegger u razgovoru za bečki dnevnik Die Presse od ponedjeljka, podsjećajući da je Austrija više puta izrazila spremnost da pomogne u bržem procesu uključivanja Hrvatske u EU.

Dizanje bilateralnog graničnog spora na europsku razinu sporno je jer uzrokuje zastoj u tako značajnom procesu kao što uključivanje Hrvatske u EU i europska perspektiva regije, rekao je Spindelegger u razgovoru.

Austrijski ministar vanjskih poslova opovrgnuo je nedavnu izjavu predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora da je Slovenija nasljednica Austrijskog državnog ugovora (ADP) kojim je 1955. utemeljena druga austrijska republika.

"Prema našem pravnom shvaćanju nije točno da su sve države nasljednice bivše Jugoslavije sljednice ADP-a", rekao je Spindelegger.

Pahor je početkom prošlog tjedna, nakon susreta s austrijskim premijerom Wernerom Feymannom, izjavio da se Slovenija smatra pravnom nasljednicom ADP-a koji među ostalim u 7. članku jamči i definira prava slovenske manjine u Koruškoj (Kaernten) i hrvatske manjine u Gradišću (Burgenland), te da je ispunjavanje obveza iz tog sporazuma glede dodatnih dvojezičnih topografskih oznaka za austrijske Slovence međunarodna obveza Beča prema Sloveniji i međunarodnoj zajednici.

Austrijski državni ugovor bio je "zatvoreni međunarodni ugovor", objasnio je Spindlegger, podsjećajući da su savezničke sile potpisnice tog ugovora čiji je depozitar Ruska Federacija, dok su bivša Jugoslavija i bivša Čehoslovačka bile samo supotpisnice.

Pahor je nakon susreta s Feymannom izjavio kako ne želi da se pitanje zaštite slovenske manjine u Austriji povezuje sa slovensko-hrvatskim pitanjima, te da Slovenija s Austrijom i s Hrvatskom želi graditi dobre odnose kao sa suverenim državama.

Pahor je tom prigodom podsjetio da se s Hrvatskom vode intenzivni pregovori o rješenju međusobnih problema koji bi mogli uroditi plodom prije kraja ove godine, ali je ponovio da želi da se granično pitanja između Slovenije i Hrvatske svakako riješi prije uključenja Hrvatske u EU.