NA `REMONTU` OD 1989.

Irak traži od Srbije povrat borbenih zrakoplova

31.08.2009 u 17:44

Bionic
Reading

Iračko ministarstvo obrane traži od Srbije da mu vrati 19 borbenih zrakoplova koji su u Srbiju stigli 1989., kada su bili poslani na remont u tadašnju Jugoslaviju, ali nikada nisu vraćeni, prenose u ponedjeljak beogradski mediji

BEOGRAD - Tim je povodom, kako se navodi, u subotu u Srbiji boravilo iračko vojno izaslanstvo koje su činili savjetnik iračkog ministra obrane Otman Al Fredi i zapovjednik zrakoplovstva Anvar Mohamad Amin.

Oni su zatražili da Srbija vrati Iraku 19 zrakoplova tipa "Mig-21" i "Mig-23", za čiji je remont unaprijed bio plaćen iračkim novcem, a po riječima glasnogovornika iračkog ministarstva obrane, zrakoplovi su za Irak iznimno važni jer ta zemlja posjeduje samo helikoptere.

Irak, kako se dodaje, i u drugim zemljama traga za sredstvima i opremom koju je bivša vlada kupila za vojne potrebe, a među tim zemljama su i SAD, Francuska, Italija, Rusija i neke arapske zemlje.

Mediji prenose kako je tijekom posljednjeg posjeta Iraku, srbijanski ministar obrane Dragan Šutanovac obavijestio iračkog premijera o postojanju njihovih zrakoplova u Srbiji.

Dodaje se da je riječ o zrakoplovima koje su u bivšu Jugoslaviju bili upućeni radi servisiranja i te da je planiran njihov remont u Zagrebu, a da se Irak zanima za njih, iako su stari i otpisani, kao i to da su se zrakoplovi u Srbiji zatekli nakon povlačenja JNA iz bivših jugoslavenskih republika.