AMERIKA MORA DJELOVATI

Počeo je treći irački rat!

13.06.2014 u 22:32

Bionic
Reading

Slike iz sjevernog iračkog grada Mosula, kojeg su zauzeli sunitski pobunjenici i pripadnici Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) bliske su ljubiteljima filmova o zombijima - spaljena vojna vozila na sablasno pustim ulicama, znakovi borbi i paničnog bijega stotina tisuća civila koji su spašavali goli život, dok su jedina živa bića pljačkaši i psi lutalice, piše u petak američki časopis Foreign Policy

'Ali ne radi se o filmu o zombijima. To je drugi po veličini irački grad, rastuća politička i gospodarska prijestolnica sunitske arapske zajednice u Iraku. U samo nekoliko dana, između 6. i 9. lipnja, grad sa skori dva milijuna stanovnika pregazili su borci ISIL-a koji su se odmetnuli od al Qaede i započeli svoj rat, opasno se probliživši svom zadanom cilju - uspostavi kalifata koji se proteže od mediteranske obala Libanona do iranskih planina Zagros', piše Michael Knights i upozorava da se te zlokobne scene ponavljaju u desetak ostalih sjevernih gradova koji su pali u ruke sunitskih militanata.

Kako je ISIL postigao svoj vojni uspjeh, pita se autor i dodaje da je, kako se čini, ISIL operacije u Mosulu i drugim gradovima pripremao iz svoje sigurne baze u sirijskoj provinciji Raqqa.


'Čini se da je ovo uvod u ovogodišnju ofenzivu tijekom Ramazana - uvrnutu godišnju tradiciju u Iraku od 2003.', piše Knights. ISIL je iračka militantna skupina koja svoje samoubilačke operativce regrutira iz redova međunarodnih dobrovoljaca i pristaša iz Iraka i Sirije, a financira se organiziranim kriminalom na lokalnoj razini. Većina vodstva su Iračani, uključujući i emira Abu Bakr al-Baghddadija, ime koje, kako tvrde analitičari, 'treba zapamtiti'.

Iračka vlada nema izbora već pokušati osloboditi Mosul koji uz simboličku ima i zemljopisnu važnost, no vojne su jedinice u rasulu. Pregrupiranje snaga odvija se u bazi Taji, u predgrađu Bagdada i na oko 320 kilometara južno od Mosula, pa protuofenzivu ne treba brzo očekivati. Specijalne snage i zračne jedinice su premorene jer se velikom brzinom premještaju od jednog do drugog kriznog žarišta. Jedine vojne snage u Iraku koje trenutno nisu angažirane 'od mila do nedraga' su kurdski borci - peshmerga - koje kontrolira Kurdska regionalna vlada, no odnosi između Kurda i Bagdada su napeti, podsjeća novinar.

Kako bi svrgnuli sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, Sjedinjene države su bile primorane osloniti se i na islamističke skupine u Siriji. ISIL je, naime, stavljen na popis terorističkih organizacija tek u veljači 2014., no ako su se ekstremni islamisti u Siriji pokazali strateški korisni, u Iraku je to vrlo jednostavno: ISIL dobiva rat i mora ga se zaustaviti, smatra novinar.

'Washington mora djelovati ako SAD želi spriječiti da ISIL postane jedina kompaktna vojna i politička snaga u sunitskim područjima Iraka', zaključuje Knights. U protivnom, Bliskom istoku prijeti daljnja destabilizacija, smatra Knights i podsjeća da je Irak multietnička, sektaška zemlja s 35 milijuna stanovnika te sve značajnija izvoznica nafte koja je okružena važnim zemljama u regiji.

SAD nema taj luksuz da zanemari razvoj događaja u Iraku. ISIL se od razdoblja američke okupacije samo širio i ima plan. Washington bi ga također trebao imati, zaključuje Knights.