IRAČKI MOSUL

Oteto 48 turskih državljana, među kojima i konzul

11.06.2014 u 18:43

Bionic
Reading

Džihadisti iz pokreta Islamske države Irak i Levant (ISIL) oteli su i zatočeništvu u zgradi turskoga konzulata u Mosulu drže 48 turskih državljana, među kojima su turski konzul i članovi specijalnih postrojbi, izvijestio je u turski dužnosnik koji je želio ostati anoniman

'Oteto je 48 turskih državljana, među kojima i konzul te članovi njegova tima, pripadnici specijalnih vojnih snaga i troje djece', rekao je neimenovani izvor, dodavši da su svi dobro.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u srijedu poslijepodne sazvao je hitan sastanak u kojemu sudjeluju zamjenik premijera Besi Atalay i šef tajne službe MIT Hakan Fidan.


Dužnosnik iračke policije koji je također želi ostati anoniman za AFP je rekao da je uspio uspostaviti kontakt s jednim od otmičara koji mu je potvrdio da su pripadnici ISIL-a ispitali konzula, njegove suradnike i tjelohranitelje te da će konzul biti 'prebačen na drugo mjesto'.

'Raspolažemo informacijama prema kojima su diplomati prebačeni u glavni stožer ISIL-a u Mosulu', rekao je neimenovani turski izvor. Od utorka je u zatočeništvu pripadnika ISIL-a, koji su zauzeli Mosul, drugi po veličini irački grad, i 28 turskih vozača kamiona. Radikalna grupa istodobno djeluje u Iraku i Siriji s ciljem osnivanja islamskog emirata.