POVIJESNI IZBORI

U Japanu nakon 54 godine očekuju promjenu vlasti

30.08.2009 u 10:44

Bionic
Reading

Japanci danas glasuju na povijesnim parlamentarnim izborima, na kojima se očekuje pobjeda oporbenog centra, nakon 54 godine vladavine konzervativaca u tom, drugom po snazi, gospodarstvu svijeta

Posljednje ankete najavljuju nadmoćnu pobjedu Demokratske stranke Japana (DPJ) koja obećava provedbu 'politike u službi građana' i težak poraz Liberalno-demokratske stranke (LDP), iznimno snažne konzervativne stranke koja od 1955. bez prekida vlada zemljom, osim kratkog razdoblja od deset mjeseci u 90-im godinama.

Unatoč približavanju tajfuna, očekuje se dobar odziv, budući da su od 103 milijuna upisanih birača ovaj put mnogi zainteresirani za izbore na kojima je moguća stvarna promjena.

Četiri sata nakon otvaranja birališta (7.00 sati) odziv je bio 21,3 posto, što je više nego u isto vrijeme na izborima 2005. (20,61 posto).

U 20.00 sati po mjesnom vremenu (13.00 po srednjoeuropskom) glasila će objaviti prve procjene rezultata. Službeni rezultati bit će poznati tek u ponedjeljak ujutro.

Donji dom se u novom sazivu treba sastati sredinom rujna i izabrati premijera.

U međuvremenu će DPJ, ako pobijedi, već u ponedjeljak imenovati užu ekipu koja će osigurati prijelazno razdoblje nakon sadašnje administracije, po uzoru na američku praksu.