BERTONE IDE U MIROVINU

Kardinalov luksuzni penthouse razljutio papu Franju

02.06.2014 u 12:40

Bionic
Reading

Kardinal Tarcisio Bertone, koji je tijekom pontifikata Benedikta XVI. bio državni tajnik, izazvao je nezadovoljstvo pape Franje odlukom da svoju mirovinu provede u luksuznom penthouseu koji se nalazi na vrhu stare palače u centru Rima

Poznato je kako papa Franjo preferira skroman život i izbjegavanje raskoši, no čini se da njegovi stavovi oko siromaštva još nisu dovoljno prihvaćeni unutar same Katoličke crkve, što se odlično vidi na primjeru kardinala Tarcisija Bertonea. Dotični je tijekom mandata prošlog pape bio na poziciji državnog tajnika Vatikana, dakle vrlo visoko unutar crkvenih struktura, a mediji su o njemu pisali kao o prilično konfliktnoj osobi koja je voljela spletkariti unutar kurije.

Bertoneova je karijera službeno završila listopada prošle godine, kada je odstupio s pozicije državnog tajnika, vjerojatno svjestan toga da papa Franjo nema namjeru s njime nastaviti blisku suradnju. Zato je odmah nakon izbora novog pape, još u travnju 2013., započeo veliku obnovu luksuznog stana na vrhu rimske palače San Carlo koja se nalazi blizu vatikanskih zidina. Bertone si je Palazzo San Carlo izabrao za svoje umirovljeničke odaje te očito nije štedio pri obnovi što je – javlja Guardian – razočaralo i naljutilo papu Franju.

Penthouse od najmanje 350 metara četvornih pet je puta veći od prostora u kojemu živi papa Franjo, a kada su sve to objavili talijanski mediji, kardinal Bertone oglasio se izjavom kako ga je Papa nazvao i 'izrazio solidarnost i podršku zbog medijskih napada koje je doživio zbog svojeg stana'.

No Papin glasnogovornik Federico Lombardi nije bio pretjerano raspoložen za davanje izjava oko Bertoneova slučaja te nije ni javno potvrdio podršku pape Franje rastrošnom kardinalu. Lombardi je samo izjavio da 'nema ništa o svemu tome za reći'.