ANALIZA OTPADNIH VODA

Novi Sad prvi u Europi po konzumaciji marihuane

02.06.2014 u 10:04

Bionic
Reading

Istraživači su testirali otpadne vode u 42 europska grada. U poznatim prijestolnicama vidljiva je visoka razina uporabe droga, osobito u Nizozemskoj. Najviše tragova kokaina pronađeno je u Amsterdamu, Antwerpenu, Londonu i Zürichu, a po tragovima marihuane, Novi Sad je na prvom mjestu u Europi, piše CNN

Laboratorijski testovi otpadnih voda u Europi otkrili su visoke razine marihuane, kokaina, ecstasyja, metha i drugih amfetamina. Znanstvenici su objavili rezultate testiranja ovog tjedna u časopisu Addiction.

Primjerice Amsterdam, u kojem se tolerira pušenje marihuane, pri vrhu je popisa u svakoj kategoriji. Što se tiče marihuane, Amsterdam je na drugom mjestu. U ovoj kategoriji je Novi Sad na prvom mjestu, a Pariz na trećem.

U istraživanju je sudjelovalo više državnih tijela, vijeća za prevenciju droge, sveučilišta i laboratorija, piše CNN. Znanstvenici se nadaju da će razviti koristan alat za praćenje.

Laboratorijska analiza otpadnih voda ima potencijal dati točnije i brže rezultate, kao i otkriti nove droge na lokalnim tržištima, za razliku od anketa koje se najčešće provode.

Posebno visoke razine kokaina nalaze se u otpadnim vodama Amsterdama, u belgijskom gradu Antwerpenu, Londonu i Zürichu. Barcelona i Basel nisu bili daleko iza njih.

Meth se pojavljuje u Češkoj, Slovačkoj i dijelovima Njemačke. Ipak, najveća koncentracija je pronađena u Pragu.