ZLOČINI IZ MRŽNJE

Nacistička banda ubijala Rome po Mađarskoj

28.08.2009 u 11:44

Bionic
Reading

Svirepa banda neonacista i ekstremnih desničara uhićena je zbog niza likvidacija mađarskih Roma tijekom ove i prošle godine. Skupina koju je mađarski tisak nazvao Brigadom smrti napala je ručnim bombama i molotovljevim koktelima čak 16 romskih naselja i ubila šestoro ljudi, među kojima i dvoje djece!

Prema pisanju agencije MTI, među uhićenima se nalazio i jedan od 400 mađarskih vojnika iz sastava KFOR-a na Kosovu. Prema riječima njegovog prijatelja iz djetinjstva, on je neko vrijeme bio član skinhedsa. U Brigadi smrti bio je za stručnjak za oružje, a zadatak mu je bio i na motoru obilaziti romska naselja i crtati mape kuća koje će biti meta napada! 'Od djetinjstva je patološki mrzio Rome, više puta ih je presretao i tukao, ali nitko nije ni pretpostavljao da je ubojica', rekao je mađarskim medijima prijatelj uhićenog mađarskog vojnika, koji nije želio otkriti svoj identitet.

Grupa je otkrivena poslije groznog ubojstva jedne 45-godišnje Romkinje u njezinoj kući 3. kolovoza. Jadna žena ubijena je na spavanju, a masakr je jedva preživjela njezina 13-godišnja kći, koja je teško ranjena. Sumnja je pala na četvoricu muškaraca koji su radili kao osiguranje u noćnom klubu Perenji 1 i baru Karaoka u Debrecenu.  Oko 100 do zuba naoružanih policajaca antiterorističke službe upalo je u noći između 19. i 20. kolovoza u te objekte i uhitilo četvoricu zaštitara. Stalni gosti spomenutih klubova ispričali su novinarima da su Romi ranije znali 'napraviti gužvu', ali da se to uopće nije događalo otkad su četvorica ubojica angažirani kao 'čuvari reda'.

Neonacistička skupina u Mađarskoj je bez razloga likvidirale Rome samo zbog njihova etničkog porijekla

'Uhićeni su poznati po svojim radikalnim stavovima, među njima ima i neonacista i mađarskih ekstremnih nacionalista. Jedan od njih čak ima i tetoviran kukasti križ na tijelu, ali ne mogu vjerovati da su ubijali i djecu', ispričao je jedan gost kluba Perenji 1 mađarskim novinarima. Ni poslije spektakularnog hapšenja četveročlane bande, Romi u Mađarskoj ne mogu mirno spavati. Jedan od mnogih romskih vođa izjavio je medijima da 'su uhvaćene sitne ribe'.  On je naglasio da će Romi u strahu od ponovnih napada i ubojstava i dalje noću patrolirati svojim naseljima.

Predsjednik Zemaljske samouprave Roma Orban Kolompar rekao je da se oko 120 romskih obitelji sprema iseliti iz Mađarske i da su od njega zatražili da im izda uvjerenja da su 'Romi u Mađarskoj izloženi terorizmu'. Serija ubojstava, u kojoj nisu bila pošteđena ni djeca, uznemirila je stanovništvo u cijeloj zemlji, u kojoj je posljednjih godina porasla netrpeljivost između većinskog stanovništva i romske manjine, prenosi portal Mondo. Broj Roma koji žive u Mađarskoj nije poznat, ali se pretpostavlja da ih ima oko milijun.

Inače, prema podacima Europskog centra za prava Roma, od siječnja prošle do lipnja ove godine u Mađarskoj je bilo 39 napada na Rome, u kojima je ubijeno osmero Roma, među njima i jedan petogodišnji dječak. Teško je ranjeno petoro ljudi, među kojima i dvije desetogodišnje djevojčice. Jedno od najbrutalnijih ubojstava koje se opisuje u izvještaju ovog centra dogodilo se u studenome prošle godine u Pečuhu. Tada je na jednu romsku obiteljsku kuću bačena ručna bomba. U kući su poginuli muž i žena, dok je dvoje od troje njihove djece teško ranjeno.