EKOLOŠKA KATASTROFA

Plastični otpad pluta po golemom području Tihog oceana

28.08.2009 u 10:09

Bionic
Reading

Znanstvenici koji su se nedavno vratili s ekološke ekspedicije po Tihom oceanu izjavili su da su pronašli velike količine plastičnog otpada na potezu dugačkom više od 1.700 milja.

Istraživački tim je nakon trotjedne ekspedicije pod nazivom "Velika pacifička zona smeća" ocijenio da treba još dosta toga učiniti kako bi se utvrdila točna količina i razmjeri zone smeće te utjecaj otpada na život u podmorju.

Ostaci su koncentrirani u kružnom području koje se rotira u smjeru kazaljke na satu, a zajedno tvore "zonu konvergencije" koja započinje u blizini Havajskog otočja i rasprostire se do sredine puta između američke zapadne obale i Japana.

Čišćenje će biti teško zbog toga što je "velika većina otpada koji smo vidjeli mala - veličine nokta ili čak manja", izjavila je Miriam Goldstein, glavna znanstvenica ekspedicije.

"Pronašli smo puno čestica koje su bile veličine životinja koje tamo žive tako da da će njihovo uklanjanje svakako predstavljati izazov", kazala je.

Na istraživačkom brodu New Horizon boravio je tim od 30 istraživača, tehničara i članova posade, a ekspedicijom je rukovodio Scrippsov institut za oceanografiju u Kaliforniji.