NA POPLAVLJENOM PODRUČJU

Glasovanje s posebnim potvrdama ili uz dva svjedoka

23.05.2014 u 11:18

Bionic
Reading

Iako im to nije sigurno prva stvar ne pameti, birači s poplavljenih područja koji su izgubili sve dokumente moći će glasovati na izborima za Europski parlament koji se održavaju u nedjelju uz posebne potvrde MUP-a ili uz pomoć svjedoka

'Ti birači će se identificirati pomoću potvrda koje zamjenjuju osobne iskaznice, a koje će izdati MUP', kazala nam je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Zdravka Ćufar Šarić.

Dodala je da će birače s poplavljenih područja koji nemaju ni takvu ispravu birački odbor identificirati putem dva svjedoka koji bez sumnje mogu potvrditi identitet birača. 'Oba svjedoka moraju imati neku od prethodno navedenih identifikacijskih isprava, a birački odbor će sastaviti zapisnik o utvrđivanju identiteta birača u kojem će biti navedeni osobni podaci birača i svjedoka te izjava svjedoka kojom se potvrđuje identitet birača, a koji će biti sastavni dio izbornog materijala', kazala je Ćufar Šarić.

Također, svi pripadnici HGSS-a ili Crvenog križa, oružanih snaga RH, policije ili volonteri koji se na dan izbora zateknu na poplavljenom području, a nemaju prijavljeno prebivalište na tom području moći će glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u mjestu u kojem se nalaze na dan održavanja izbora.

Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji će tim biračima izdati bijele potvrde i to temeljem popisa njihove nadležne službe na kojem će biti navedeni podaci o svim biračima koji će se na dan izbora nalaziti na poplavljenom području.

Opširnije možete pročitati ovdje