KUPNJA OKLOPNIH VOZILA

Slovenija će pokušati revidirati ugovor s Patriom

26.08.2009 u 16:48

Bionic
Reading

Slovenija će nastojati revidirati ugovor s finskim proizvođačem vojne opreme 'Patria' po kojemu bi do 2012. trebala preuzeti 135 oklopnih vozila za potrebe sudjelovanja svojih vojnika u međunarodnim mirovnim misijama, najavila je u srijedu slovenska ministrica obrane Ljubica Jelušič.

'Postoji temelj i mogućnost da se revidira broj oklopnih vozila, njihova cijena, dinamika isporuke i oprema', rekla je slovenska ministrica obrane nakon posjeta jednoj vojarni u Mariboru.

Izvješće državnog revizora koje je objavljeno dan ranije navodi da je u poslu koji je prijašnja vlada Janeza Janše 2005. sklopila s finskim proizvođačem otkriven niz nepravilnosti u proceduri odabira proizvođača, te da je kupnja 135 oklopnih vozila po cijeni od 278 milijuna eura bila ekonomski neopravdana i neracionalna. Osim toga ne ispunjava ciljeve koje je glavni stožer prilikom planiranja nabave postavio za postizanje ciljeva nacionalne obrane na razini države i u okviru NATO-a.

Ministrica obrane rekla je da je slično zaključila i ekipa njezinih suradnika u ministarstvu, odmah nakon što je potkraj prošle godine preuzela dužnost. Za sada je Slovenija preuzela samo 13 vozila od Patrie, a zbog posla koji je prerastao u političku aferu i smanjenog proračuna za obranu Slovenija bi neslužbeno željela prepoloviti broj naručenih vozila po ugovoru iz 2005. i povećati njihovu vatrenu moć.

Jelušič je potvrdila i informacije koje su se ovih dana pojavile u medijima, a po kojima bi Slovenija u sklopu naručenih 135 oklopnih vozila 8x8 trebala prihvatiti i 25 'golih' karoserija, bez motora i odgovarajuće opreme i naoružanja, što sadašnja vlada ne želi učiniti. Taj podatak po njezinim je riječima otkriven prilikom preuzimanja ministarstva potkraj prošle godine.