SUČELJAVANJE NAJJAČIH

HDZ za 'civilno društvo' bez građanskog odgoja

19.05.2014 u 15:07

Bionic
Reading

Od pet najjačih lista na izborima za Europski parlament čiji su se predstavnici u ponedjeljak sučelili u Novinarskom domu u Zagrebu, jedino se tzv. domoljubna koalicija na čelu s HDZ-om izjasnila 'protiv građanskog odgoja kakav se predlaže u Hrvatskoj'. Sučeljavanje 'Drugačija EUropa je moguća!' proteklo je u miroljubivom tonu, ali je, kako je ocijenila novinarka tportala Helena Puljiz u svojstvu članice tročlanog žirija koji se osvrnuo na sadržaj debate, otkrilo sve slabosti kampanje

Na sučeljavanju u organizaciji Platforme 112, koalicije 70 organizacija civilnog društva u suradnji sa SSSH-om, Grupom 22, Savezom udruga Klubtura i Zelenim forumom, sudjelovali su Mirela Holy (ORaH), Renata Šeperić Petak (Nacionalni forum, HSLS, PGS i Lista za Rijeku), Ivan Sablić (HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, ZDS i HDS), Oleg Valjalo (Kukuriku koalicija) i Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti).

Iako je bio pozvan i predstavnik liste Saveza za Hrvatsku (HDSSB, ABH, HSS, Hrast, HSP, HZ, OS i ZZH), unatoč ranijim žalopojkama nositelja liste Milana Kujundžića da ih mediji blokiraju u izbornoj kampanji, ta opcija nije delegirala nikoga na današnje odmjeravanje snaga u Novinarskom domu.

Uz moderiranje novinarke regionalne mreže N1 Ivane Dragičević, kandidati su odgovarali na niz pitanja u okviru pet tema iz Predizbornog aktivističkog inventara za EU do 2020: demokratska Europa (stanje dijagnosticirao Dragan Zelić, GONG), socijalna Europa (Darko Šeperić, SSSH), zelena Europa (Enes Čerimagić, Zeleni forum), europska kultura (Emina Višnić, Culture Action Europe) i Europa ljudskih prava (Gordan Bosanac, CMS).

Za početak, kandidati su imenovali favorite u utrci za šefa Europske komisije, sukladno političkom grupiranju u Europskom parlamentu: Sablić podržava Jean-Claudea Junckera, Petak Guya Verhofstadta, Valjalo Martina Schulza, Holy Ska Keller, a Vuljanić Alexisa Tsiprasa

Mirela Holy zalaže se za jačanje kontrole provedbe pravne stečevine i standarda zaštite ljudskih prava u okviru mehanizma Izvještaja o napretku za buduće države članice EU-a. Pritom, ocijenila je da je žalosno to što ulaganje Hrvatske u znanost iznosi samo 0,75 posto BDP-a, što rezultira disbalansom u poštivanju standarda civilnog društva i zaštite ljudskih prava. Petak se, nadalje, založila za jačanja prava azilanata i pripadnika nacionalnih manjina, kao i zaštitu slobode izražavanja,  Vuljanić upozorio na sve veći disbalans između 'prava rada' i 'prava kapitala'.

Na pitanje kako misle doprinijeti razgradnji demokratskog deficita i povećanju legitimiteta institucija, Holy je poručila da udruge civilnog društva trebaju imati veći utjecaj u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji. Valjalo je rekao da se sve svodi na to 'koliko tko ima novca', pa je u tom pogledu zadovoljan što se počinje uvoditi porez na financijske transakcije, za koji se nada da će uskoro zaživjeti u svih 28 država članica. Petak je upozorila da Vlada nije sazvala nijednu koordinaciju s hrvatskim europarlamentarcima kako bi ih brifirala o nacionalnim interesima, a Sablić da Vlada nije transparentna u pogledu Partnerskog sporazuma koji je dostavila Europskoj komisiji.

Komentirajući proces donošenja trgovinskog sporazuma između EU-a i SAD-a, Valjalo je rekao da će se založiti za to da se on ne potpisuje, 'kakav god prvi draft bio', što je Mirela Holy ocijenila prilično čudnim s obzirom na to da su europski socijalisti bili prilično blagonakloni prema sporazumu. ORaH je protiv sporazuma kojim bi se ugrozila sva dosegnuta prava europskih građana u pogledu GMO-a i proizvodnje hrane, koji su daleko viši od onih u SAD-u. I Sablić je za zaštitu europskih standarda. Vuljanić pak poručuje da će laburisti biti protiv tog sporazuma iz 1001. razloga, a prvenstveno zato što bi 'Europa trebala Americi biti uzor socijalnog ponašanja', umjesto da Amerika Europi donosi pravila liberalno-darvinističkog kapitalizma koje sporazum predviđa.

'Ako Monsanto krene prodavati sjeme u Europi, naša poljoprivreda je gotova. Bojim se da će neoliberalni stavovi prevladati i ovoga puta, da neće biti mehanizama da ih se spriječi', rekao je Vuljanić.

Petak, inače članica HSLS-a gdje je većina članstva iz redova poduzetnika, rekla je da će upravo očuvanje poljoprivrede i održivog razvoja kao temelja EU-a biti jedan od najvećih izazova EP-a i EK-a u novim sazivima. Liberali inače podržavaju početak pregovora, ali ne i smjernice u sektorima farmacije, poljoprivrede i slobode kretanja.

Socijalna i zelena Europa

Kada je u pitanju tzv. socijalna Europa, Sablić kao najbolji primjer na koji bi se i Hrvatska trebala ugledati, sukladno mogućnostima, navodi Njemačku. Petak kao prioritet ističe korištenje strukturnih fondova i zapuštene državne imovine u svrhu zapošljavanja mladih, a Valjalo već spomenuti porez na financijske transakcije koji bi 'napunio proračun i utjecao na porezno rasterećenje građana'.

Holy se zalaže za uvođenje transnacionalnih kolektivnih ugovora i minimalne plaće na razini EU-a te je ukazala na golem potencijal koji za rast gospodarstva imaju tzv. zelena radna mjesta, a Sablić za tehnološko osuvremenjivanje hrvatskih poduzeća. Vuljanić je ustvrdio da je socijalna država, koja nije mogućnost, već nužnost Europe, zapravo već ukinuta te je zamjerio pučanima i socijalistima koji su glasali protiv mjera zapošljavanja mladih koje je u EP-u predložila grupacija GUE/NGL. 

Na pitanje hoće li tražiti izuzimanje obrazovanja iz troškova prilikom obračuna deficita u Europskom semestru, Valjalo je odgovorio potvrdno, Vuljanić je dodao da bi se to trebalo odnositi ne samo na obrazovanje, već i na ljudska prava - i to ne samo mladih, već i starijih građana, a Holy je otvorila pitanje snižavanja dobne granice za ostvarivanje glasačkog prava na 16 godina.

Govoreći o 'zelenoj Europi', svi kandidati podržali su smanjenje emisije stakleničkih plinova te pozvali na oprez prilikom komercijalizacije javnih dobara. Holy i Vuljanić su protiv privatizacije prirodnih resursa, osobito vodne infrastrukture. 'Dosadašnja iskustva pokazala su se pogubnima', dijagnosticirala je Holy, koja se zalaže za smanjenje emisija CO2 za 35 posto do 2020. i usvajanje realnih adaptacijskih strategija, jer se, kako je rekla u kontekstu aktualnih poplava u regiji, 'inače nećemo održati'.

Todorić omastio brk

Petak je upozorila da se borba za život odnosi upravo na vodu te se založila za ulaganje koncesijskih prihoda od vode u obrazovanje i znanost. Dodala je pritom da nije poznato koliko je proizvođač Jane uplatio za koncesije za vode, na što je Holy odgovorila da se to zna i da je 'za dvije milijarde kuna platio 20 milijuna kuna'.  

Svi kandidati deklarativno podržavaju nastojanje da se kulturni razvitak razumije kao strateška nužnost i četvrti stup održivog razvoja. Sablić je pritom naveo da 'Europa može puno naučiti od Hrvatske', što je ilustrirao pohađanjem dvojezične mise u Umagu i najavom kandidature Dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture. Vuljanić je ustvrdio da je multikulturalnost jedno od glavnih obilježja Europe, bez obzira na to što je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da je mrtva.

Odgovarajući na blic-pitanje podržavaju li građanski odgoj, svi kandidati osim Sablića odgovorili su potvrdno, a HDZ-ovac je dodao da ne podržava građanski odgoj 'u ovom obliku kakav se predlaže u Hrvatskoj'. Svi osuđuju govor mržnje, skeptični su prema zajedničkoj EU politici azila te se zalažu za aktivnu politiku proširenja EU-a prema Balkanu, pod jednakim uvjetima za sve i uz inzistiranje na kriterijima koje je ispunila i Hrvatska.

Sučeljavanje su komentirali Sara Lalić (CMS), Luka Brailo (GONG) i Helena Puljiz (tportal), a potonja je zaključila da su Mirela Holy i Renata Šeparić Petak dale najviše konkretnih odgovora, da je Vuljanić 'iskusan briselski vuk', a od onoga što je rekao Oleg Valjalo ne bi mogla izvući pošten naslov. Komentirajući istup Ivana Sablića, rekla je da je tužno to što se HDZ, koji se deklarativno zalaže za što veću participaciju građana u odlučivanju, istodobno protivi građanskom odgoju, jer građani teško mogu aktivno participirati u političkom životu ako ne znaju koja su im prava.