UZALUDAN TRUD SVIRAČA

Kakva blamaža! Obama nije imao ni pet minuta za Josipovića

15.05.2014 u 14:41

Bionic
Reading

Nakon što se predsjednik Ivo Josipović tijekom službenog posjeta SAD-u nije uspio susresti s predsjednikom Barackom Obamom, stručnjaci imaju dvojaka mišljenja o tome radi li se o diplomatskoj blamaži ili ne

Anđelko Milardović iz Instituta za europske i globalizacijske studije smatra da je riječ o velikoj pogrešci predsjednikova protokola. 'Ili nije dobro definiran protokol ili su blefirali i igrali na fortunu u liku predsjednika Obame koji im je okrenuo leđa', duhovito primjećuje Milardović. Predsjednik je trebao ići na sigurno, smatra, s točno definiranim protokolom i nije trebao prihvatiti posjet u kojem je susret s predsjednikom Obamom ostavljen samo kao mogućnost.

Podsjetimo, predsjednik Josipović uputio se u petodnevni radni posjet SAD-u, na kojem su predviđeni sastanci s brojnim sugovornicima među kojima je najznačajniji potpredsjednik Joe Biden. SAD je Hrvatskoj izuzetno bitan partner i predsjednik je sigurno želio ostvariti poene na domaćem terenu uspješnom turnejom po SAD-u u predizbornoj godini.

Zato je ambiciozno na dnevni red razgovora s američkim sugovornicima stavio potragu za investitorima u energetski sektor u Hrvatskoj. Kruna posjeta trebao je biti susret s američkim predsjednikom Obamom. Zbog toga su iz Ureda predsjednika, ničim izazvani, javnosti objavili da postoji mogućnost da se sastanku Josipovića i Bidena pridruži i američki predsjednik Barack Obama. Taj sastanak bio bi zalog i u bitci za reizbor gdje mu se kao potencijalni protivnik nameće Kolinda Grabar Kitarović, diplomatkinja sa snažnim vezama u SAD-u.

Iskusni hrvatski diplomat koji je želio ostati anoniman smatra da su predsjednik i krug ljudi oko njega napravili pogrešku kada su pustili u javnost informaciju da će do sastanka s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom gotovo sigurno doći.

'Nakon što do sastanka nije došlo, logično je postaviti pitanje zašto nije', naglasio je on. Trebalo je raditi u tišini i ako se uspije organizirati sastanak tek onda to objaviti.

Politolog Branko Caratan smatra pak da nema govora ni o kakvom gafu, jer sastanak s Obamom nije ni bio predviđen protokolom. 'Predsjednik Obama prema službenoj satnici zaista je imao gust raspored', naglasio je Caratan. Dodao je i da potpredsjednik Biden pozorno prati stanje u našoj regiji još od vremena kada je bio američki senator, tako da sastanak s Josipovićem nije bio samo kurtoaznog karaktera.

No Milardoviću je bilo neobično i mučno gledati predsjednika Josipovića nakon sastanka s Bidenom koji smatra da se radi o jasnoj poruci američke administracije. On smatra da se komunikološki tu radilo o sastanku drugog reda i mnogo govori o odnosu koji imaju prema Hrvatskoj. 'Ako nije imao dogovoren barem petominutni sastanak s Obamom, da se rukuju i fotografiraju, Josipović nije trebao ni ići u SAD. Nije smio dopustiti protokolu da igra na sreću', zaključio je Milardović.