STRAH OD AMERIČKIH BAZA

Venezuela prekida diplomatske veze s Kolumbijom

26.08.2009 u 09:15

Bionic
Reading

Venezuelski predsjednik Hugo Chavez zatražio je u utorak od svog ministra vanjskih poslova Nicolasa Madura da se "pripremi za prekid diplomatskih veza" s Kolumbijom zbog nakane Bogote da korištenje sedam svojih vojnih baza ustupi Sjedinjenim Državama.

"Treba pripremiti prekid veza s Kolumbijom, Nicolas, jer će se to dogoditi", rekao je venezuelski predsjednik ministru na službenoj svečnosti koju je prenosila državna televizija. Chavez je kazao da je pomirba s Kolumbijom "nemoguća" zbog njezina plana uspostave vojne suradnje s SAD-om, koju je ocijenio jednakom "objavi rata".

Kolumbija je izazvala zabrinutost u regiji koju obilježava duga povijest američkih invazija, pošto je 15. srpnja objavila da je postigla načelni sporazum po kojemu bi SAD imao pravo korištenja sedam njezinih baza u okviru operacija za suzbijanje krijumčarenja droge i gerile.

Kolumbija mora jamčiti da će se sedam vojnih baza koje kani staviti na raspolaganje SAD-u koristiti isključivo u operacijama na njezinu teritoriju i da one neće utjecati na ostatak Latinske Amerike, upozorila je u utorak argentinska ministrica obrane Nilda Garre.

"Kolumbija možda misli da je u pravu kada snagama izvan regije ustupa korištenje svojih vojnih baza, ali je isto tako jasno da mora jamčiti da će djelovanje tih snaga biti ograničeno isključivo na njezine unutarnjopolitičke probleme", izjavila je Garre za službenu agenciju Telam.

"Druge južnoameričke zemlje imaju pravo znati što obuhvaća ta bilateralna suradnja (Kolumbije i SAD-a) i moraju biti sigurne da neće biti upletanja na njihovu teritoriju", dodala je.

Predsjednici država zemalja članica Unije južnoameričkih zemalja (Unasur) trebaju se sastati 28. kolovoza u Barilocheu, na jugu Argentine, kako bi proučili vojni sporazum između Bogote i Washingtona, u nazočnosti kolumbijskog predsjednika Alvara Uribea.

Najžešći kritičari tog prijedloga su Ekvador i Venezuela koje smatraju da je on prijetnja za regionalnu stabilnost.