POD PRIJETNJOM HALIDOVA STIHA

Hoće li Miljacka mostove odnijeti u Bosni?

14.05.2014 u 21:59

Bionic
Reading

Vodostaj većine rijeka u Bosni i Hercegovini naglo je povećan u srijedu a u poslijepodnevnim satima najteže stanje bilo je na području sarajevske te tuzlanske županije, izvijestile su službe civilne zaštite i lokalne vlasti

Rijeke Miljacka i Željeznica koje protječu Sarajevskim poljem zbog obilnih kiša dosegnule su razinu veću od tri metra pa je u glavnom gradu BiH iz opreza zabranjen prolazak pješačkim mostom Drvenijom. Lokalni su mediji izvijestili kako je voda prodrla i u zgradu parlamenta Faderacije BiH, odnosno u prostor koji se nalazi ispod razine Miljacke.

U naselju Rajlovcu voda je naglo okružila jedan trgovački centar pa je civilna zaštita morala intervenirati kako bi iz njega evakuirala oko dvije stotine zaposlenih i kupaca koji su se ondje zatekli. Najugroženija su stambena naselja u rubnim dijelovima grada gdje su nabujale rijeke i potoci zaprijetili desecima kuća a u prekidu su neke lokalne prometnice.

Zbog prodora vode tijekom dana izvan pogona bilo je i više trafo stanica pa je bez električne energije ostao značajan dio sarajevske županije.

Vodostaj rijeke Bosne u Zenici poslije podne je premašio razinu od četiri metra pa se u njenom slivu poduzimaju preventivne mjere u očekivanju izlijevanja vode iz riječnog korita.

Teško je i stanje na širem području Tuzle te u Semberiji u sjeveroistočnom dijelu Bosne.