OBAMA AMENOVAO

Nova ekipa za ispitivanje osumnjičenih terorista

24.08.2009 u 20:06

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama odobrio je formiranje elitne ekipe istražitelja za ispitivanje ključnih osumnjičenika za terorizam, u okviru širih napora na revidiranju politike njihovog zatočenja i ispitivanja, objavili su u ponedjeljak visoki dužnosnici adminstracije

WASHINGTON - Obama je prošloga tjedna potpisao odluku o formiranju Skupine za ispitivanje visoko vrijednih zatočenika, skraćeno nazvane HIG, koja će djelovati pod okriljem Saveznog istražnog ureda (FBI), a u radu će se pridržavati vojnog priručnika za ispitivanje, objavio je zamjenik glasnogovornika Bijele kuće Bill Burton.

Jedinicu će činiti stručnjaci iz više obavještajnih i policijskih agencija, a nadzirat će je Nacionalno vijeće za sigurnost, čime Bijela kuća izravno preuzima nadzor nad ispitivanjem osumnjičenih za terorizam koje je do sada uglavnom provodila Središnja obavještajna agencija (CIA).

Burton je kazao da se stavljanjem nove jedinice pod okrilje FBI-a ne isključuje CIA-a iz ispitivanja osumnjičenih terorista.

"CIA očito ima jako važnu ulogu u tome", rekao je Burton na brifingu u Martha's Vineyardu, u Massachusettsu, gdje je Obama s obitelji na ljetovanju.

Nova jedinica, po njegovim riječima, "okuplja sve različite elemente pod jednim krovom, gdje će moći najbolje obnašati svoje dužnosti".

Nastojeći jasno označiti raskid s politikom Busheve administracije, Obama je ubrzo po preuzimanju predsjednčke dužnosti naložio reviziju smjernica za zatočenje i ispitivanje osumnjičenih za terorizam, te osnovao posebne radne skupine s tom zadaćom.

Jedna radna skupina preporučila je osnivanja nove jedinice za ispitivanje, te druge izmjene vezane za transfer zatočenih u inozemstvo.

Druga radna skupina, koja treba utvrditi budućnost oko 240 zatočenih u mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi, te buduće propise, lokacije i duljinu trajanja njihovog zatočenja, još nije dovršila svoj rad.