PAHOR O GRANIČNOM SPORU

Provedba tajnog dogovora dobro napreduje

24.08.2009 u 16:54

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor nazvao je u četvrtak odluku hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića da dođe na međunarodnu konferenciju na Bled 'dobrim znakom' za odnose Ljubljane i Zagreba

LJUBLJANA - Hrvatski je ministar prošli tjedan načelno potvrdio dolazak na Bled, gdje u nedjelju počinje tradicionalna međunarodna konferencija Bledski strateški forum, čije su ovogodišnje teme globalna gospodarska kriza, te geostrateška pitanja i odnosi euro-atlantske zajednice s Rusijom.

To bi trebao biti prvi posjet hrvatskog ministra Sloveniji nakon sastanka predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor s Pahorom u Trakošćanu 31. prošlog mjeseca.

Sve u svoje vrijeme 

Jadranka Kosor i Borut Pahor dogovorili su 31. srpnja u Trakošćanuokvirni plan prema kojem bi se rješenje graničnog spora uskladilo dojeseni, a usvojilo do kraja godine. U međuvremenu, bivši hrvatski šef diplomacije i predsjedatelj hrvatskog dijela Mještovitog hrvatsko-slovenskog povjerenstva za razgraničenje DavorinRudolf pozvao je Jadranku Kosor da javnost obavijesti o osnovama nakojima počiva dogovor s Pahorom. Premijerka je to odbila učiniti, rekavši da neće otkriti niti jedan detalj s tog razgovora dok za to ne dođe vrijeme.

Iako to još nije potvrđeno, u Sloveniji se očekuje da bi se na Bledu, gdje će u vrijeme konferencije boraviti slovenski politički vrh uključujući i predsjednika Danila Tuerka i predsjednika vlade Boruta Pahora, mogli sastati ministri vanjskih poslova dviju država, Gordan Jandroković i Samuel Žbogar.

"Najavljeni posjet hrvatskog ministra dobar je signal za poboljšanje odnosa između dviju država", rekao je Pahor u stanci prve redovite sjednice vlade.

Slovenska je vlada u ponedjeljak, na prvoj redovitoj sjednici nakon ljetnog odmora, raspravljala o gospodarskim temama, u prvom redu o planu da se državni proračun u sljedeće dvije godine "zamrzne" na devet milijardi eura na strani rashoda, ali i donesu nove mjere za izlazak iz gospodarske krize.

Odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji za novinare u stanci sjednice, Pahor je ustvrdio da je njegov prošlomjesečni susret s hrvatskom premijerkom u Trakošćanu poboljšao odnose među državama. Na sastanku je najavljeno traženje rješenja za granično pitanje i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om do kraja ove ili početka sljedeće godine, uz intenzivni dijalog dviju diplomacija.

Pahor je dodao da realizacija dogovora iz Trakošćana dobro napreduje i da je moguće da on i hrvatska premijerka o rezultatima obavijeste političke stranke ako se o tome postigne dogovor.

Dolazak ministra Jandrokovića na međunarodni forum na Bled potkraj tjedna po Pahorovim riječima dokaz je želje obiju diplomacija da ne propuste nijednu priliku za dijalog.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova kao glavni organizator bledskog skupa u ponedjeljak je potvrdilo da se hrvatski ministar odazvao pozivu da sudjeluje na strateškom forumu, ali još nije moglo potvrditi informacije da će se tom prilikom sastati šefovi diplomacija dviju država.