Svijet DOKTOR BEZ IMUNITETA

Karadžiću jalov sporazum s Holbrookeom

Bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić uhićen u srpnju i izručen Haškome sudu ne može se pozivati na sporazum o imunitetu koji je navodno postigao s bivšim američkim pregovaračem Richardom Holbrookeom, odlučio je u srijedu ICTY

DEN HAAG - Haški sud objavio je pisanu odluku kojom je odgovorio na Karadžićev zahtjev da se objave dokumenti koji, prema njegovu mišljenju, dokazuju kako mu je Holbrooke obećao da će izbjeći sudski progon ako se povuče iz javnog života nakon postignutog mirovnog sporazuma.

Holbrooke, arhitekt Daytonskog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovine (1992. - 1995.) uvijek je nijekao postojanje takvog sporazuma.

U pisanoj odluci ICTY navodi kako se mogući sporazum o imunitetu od sudskoga progona ni u kojem slučaju ne odnosi na osobe optužene pred međunarodnim sudskim tijelima za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Radovan Karadžić (63) uhićen je 21. srpnja u Beogradu nakon 13 godina koje je proveo u bijegu.

Odbio se izjasniti o krivnji pa je sud u njegovo ime u zapisnik unio da se ne osjeća krivim ni po jednoj od 11 točaka optužnice za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još