Svijet ZAKON O IZDAJI

Putin uvodi cenzuru po uzoru na Staljina

Prijedlog novog zakona koji podupire premijer Vladimir Putin pruža ruskim vlastima mogućnost da svakog kritičara vlade označe kao izdajnika, što su aktivisti za ljudska prava ocijenili zastrašujućim povratkom u vrijeme sovjetskog diktatora Josifa Staljina

MOSKVA - Prijedlog, koji bi uskoro trebao postati zakonom, proširuje definiciju izdaje na djela kojima se nanosi šteta ustavnom poretku, suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti Rusije što će, prema tumačenju aktivista, u konačnici omogućiti vlastima da svako djelo protiv države protumače kao izdaju, zločin koji se kažnjava zatvorskom kaznom u trajanju do 20 godina.

Provladini krugovi tvrde da će novi zakon učvrstiti postojeći, navodeći kako sad tužiteljstvo ima problema u dobivanju osuda zbog nejasnoća u definiciji državne izdaje, koja se danas odnosi na djela koja ugrožavaju vanjsku sigurnost zemlje odavanjem informacija "stranim organizacijama".

Kao primjer navode nevladine organizacije koje se po sadašnjim odredbama o izdaji ne smatraju "stranim organizacijama", pa se osoba koja oda državnu tajnu NGO-u ne može smatrati izdajnikom. Ruska vlada nebrojeno je puta optuživala strane obavještajne agencije za zloporabu NGO-a kao paravana za širenje disidentskih ideja.

Novi prijedlog stavlja nevladine organizacije, čije je sjedište u nekoj drugoj zemlji, ali u Rusiji imaju ured, na popis institucija kojima se ne smiju odavati državne tajne.

Aktivisti smatraju kako će novi zakon katapultirati rusko pravosuđe natrag u doba Staljinovih čistki i nazivaju ga "zakonodavstvom u duhu Staljina i Hitlera", upozoravajući kako će neprecizan tekst zakona omogućiti vlastima široko tumačenje izdaje i progon osoba koje surađuju s međunarodnim organizacijama za ljudska prava, čak i do mjere da se na udaru mogu naći građani koji žele podići tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava, što se u Rusiji provodi kroz NGO-e.

 


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još