LEGENDARNI VLAK

Nakon 126 godina Orient Express otišao u povijest

23.08.2009 u 19:51

Bionic
Reading

Nakon 126 godina, najpoznatija linija u povijesti europske željeznice Orient Express, koja je povezivala Istok sa Zapadom i međunarodna putovanja obogatila intrigama, prije kraja 2009. bit će izbrisana iz europskih redova vožnje, piše Independent

U tekstu pod naslovom 'Ubojstvo Orient Expressa', list je naveo da će trenutačno operativna linija od Beča do Strasbourga biti u funkciji samo do 12. prosinca.

U aktivnoj funkciji će, međutim, ostati linija venecijanskog luksuznog privatnog vlaka Simplon Orient Express, s kolima iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, koji, po cijeni od 1.550 funti u jednom pravcu, prevozi putnike od Calaisa preko Pariza do Venecije.

Odluka o ukidanju Orient Expressa, kojem je, i pored zadržanog naziva, od 2001. Beč bio najistočnija stanica, donesena je zato što su njegovu trasu, na većini dionica zamijenili moderni vlakovi nekoliko puta brži nego oni koji su nekada povezivali Pariz s Istanbulom.

Orient Express nekada je prolazio kroz Francusku, Njemačku, Austriju, bivšu Jugoslaviju, Rumunjsku, Bugarsku i Tursku, do čijeg glavnog grada je prestao prometovati još 1977, piše list.

'Velika je šteta da se u vrijeme kada putovanje željeznicom doživljava procvat ovako važna veza kroz centralnu Europu ne može održati. Brzi vlakovi su odlični, ali treba sačuvati i vlakove koji su sinonim za ugodnu vožnju. Tragično je to što je ovoj liniji došao kraj i volio bih da postoji način da se ona spase', rekao je vodeći britanski stručnjak za prijevoz Christian Wolmar.

Taj vlak je još 1934. ovjekovječen u romanu 'Ubojstvo u Orient Expressu', autorice velikog broja kriminalističkih romana Aghate Christie, a ekraniziran je u istoimenom filmu iz 1974. godine.