TRANSPARENCY INTERNATIONAL

Institucije Europske unije podložne su korupciji

24.04.2014 u 21:18

Bionic
Reading

Institucije Europske unije podložne su korupciji, zbog nedostataka i slabe provedbe etičkih pravila, transparentnosti i financijskog nadzora, glavni je zaključak Transparency Internationala (TI), koji je u četvrtak objavio prvi put izvješće o korupciji i nepravilnostima unutar europskih institucija.

U izvješću od 250 stranica analaziran je rad 10 europskih institucija na čemu je TI radio devet mjeseci. TI pohvaljuje sustav koji je ustrojen kako bi se uspostavili visoki standardi i odgovornost u javnim službama i tijelima EU-a, ali ukazuje na nedostatke poput obvezujućih pravila o lobiranju na razini EU-a ili netransparentnosti u procesu donošenja zakona.

Posebno se kritizira sve češća praksa da se zakoni na razini EU-a pripremaju u formatu tzv. trijaloga. U trijalogu sudjeluje Europska komisija, Parlament i zemlje članice, koje predstavlja zemlja koja obnaša rotirajuće predsjedništvo. Nakon što Komisije predloži zakon o njemu onda svoja stajalište i prijedloge iznose zemlje članice i Parlament. Zatim slijedi usklađivanje tih stajališta, a to se radi na zatvorenim sastancima trijaloga, s kojih najčešće nema nikakva zapisnika.

TI je izračunao da je tijekom petogodišnjeg mandata ovoga saziva Europskog parlamenta održana 1459 sastanaka trijaloga s kojih nema nikakvih zapisnika.

'Mi čak ne znamo ni kada su održani ti sastanci ni tko je na njima sudjelovao', rekao je u četvrtak predstavnik TI-a Mark Perera. 'Ti sastanci trijaloga vrlo su važan element u procesu donošenja odluka, a mi nemamo tragova o tome kako oni rade. Očito je da to dovodi do neke vrste privilegiranog pristupa informacijama jer vrlo mali broj zna kako doći do njih', dodao je Perera.

U prvom neovisnom izvješću o korupciji u institucijama EU-a obrađen je i rad kontrolnih mehanizama poput Olafa i Revizorskog suda. Ured za borbu protiv prijevara (Olaf) kritiziran je zbog ovisnosti o Komisiji.

'Kako možemo biti sigurni Olaf može učinkovito progoniti korupciju unutar Komisije kada je njegova neovisnost od te institucije upitna i kada se članovi Olafa tajno sastaju s visokim dužnosnicima Komisije kako bi raspravljali o istragama o korupciji koje su u tijeku'? pita se direktor europskog ureda TI-a Carl Dolan.

TI također kritizira nedostatak pravila kojima bi se regulirale lobističke djelatnosti. Prema najkonzervativnijim procjenama u Bruxellesu djeluje najmanje 15.000 lobista, čije djelovanje nije regulirano obvezujućim pravilima. Također se kritizira činjenica da ne postoji provjera imovinskih kartica za povjerenike i zastupnike Europskog parlamenta.

Carl Dolan je istaknuo da TI ne ocjenjuje razinu korupcije u europskim institucijama nego propituje jesu li te institucije odgovorajuće opremljene za sprječavanje, otkrivanje i progon slučajeva korupcije kada se ona dogodi.