RATNE IGRE

Dva ruska zrakoplova izazvala uzbunu u Škotskoj

Bionic
Reading

Ruski avioni su se pojavili u blizini obale Škotske u srijedu poslijepodne, a odmah potom je izdana uzbuna kako bi se podigli avioni Kraljevskog zrakoplovstva (RAF), javlja Sky News

Velika Britanija oglasila je uzbunu kada su se u blizini Škotske pojavila dva aviona ruske avijacije. Strani mediji navode da su ruski avioni 'zalutali' blizu obala Škotske, a da je odmah izdana uzbuna kako bi se podigli avioni Kraljevske avijacije. Sličan incident se dogodio prije mjesec dana.

Ruske Oružane snage neće bez odgovora ostaviti nijednu opasnost u koju dođu ruski građani, kazao je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, prenosi Agencija Anadolija (AA). Prema pisanju ruske novinske agencije Ria-Novosti, Lavrov je kazao da ruske Oružane snage moraju biti spremne na svaku opasnost po Rusiju koja bi se mogla dogoditi. 'Ukoliko budemo žrtve napada, bez sumnje ćemo odgovoriti, kao što je bio slučaj u Južnoj Osetiji. Ukoliko dođe do napada na legitimne interese ruskih državljana, Moskva neće imati izbora osim da u okviru međunarodnog prava odgovori na to. Napad na ruske državljane napad je na državu Rusiju', poručio je Lavrov.

Lavrov je podcrtao da dodatne vojne jedinice koje su poslane na granicu s Ukrajinom nikada nisu narušile granice te zemlje te dodao da i Ukrajina okuplja vojnike na svojoj granici. U okviru sporazuma iz Ženeve, Sjedinjene Američke Države bi se trebale odgovornije ponašati kada je riječ o Ukrajini, istakao je Lavrov.

'Amerikanci uvijek pokušavaju istaknuti nove zahtjeve koji su u suprotnosti s postojećim sporazumima', kazao je Lavrov, osvrćući se na Ženevski sporazum. On je dodao da nacionalno pomirenje u Ukrajini neće biti teško osigurati ukoliko se bude vodilo računa o njemu, a ne o tome tko će voditi zemlju.


Moskva traži da Ukrajina povuče trupe s istoka zemlje

Moskva traži da vlasti u Kijevu povuku svoje trupe s istoka Ukrajine, u kojem su pokrenule 'protuterorističke operacije' protiv proruskih separatista, prenose u srijedu agencije. Rusija ponovno poziva na hitno smirivanje stanja na jugoistoku Ukrajine, povlačenje ukrajinskih postrojbi i pokretanje istinskog međuukrajinskog dijaloga sa svim regijama i političkim formacijama u zemlji', priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je također optužila Kijev i SAD da 'iskrivljuju' tekst sporazuma postignutog prošli tjedan u Ženevi u cilju smirivanja ukrajinske krize te da su blagonakloni prema 'provokativnim akcijama' ukrajinskih nacionalista, prenosi AFP. Rusija još uvijek vjeruje da je Zapad ozbiljan što se tiče uspostave mira u Ukrajini, ali 'činjenice dakle govore suprotno' i Moskva je 'više nego iznenađena iskrivljenom interpretacijom sporazuma Kijeva i američkih partnera', poručila je ruska diplomacija.

U sporazumu se poziva, objašnjava ministarstvo, na razoružavanje svih nelegalnih vojnih skupina dok 'Kijev i Washington te neke europske zemlje i dalje samo inzistiraju na potrebi razoružavanja ukrajinskih građana na jugoistoku Ukrajine', aludirajući na proruske separatiste.

'Istovremeno zatvaraju oči pred stalnim provokacijama radikalnih desničarskih snaga', zaključuje ministarstvo u priopćenju. Ukrajinska vlada objavila je ranije u srijedu da je uskrsno primirje završeno i da se ponovno pokreće 'aktivna faza antiterorističke operacije'. Tom operacijom trebale bi se eliminirati naoružane proruske separatističke skupine na istoku zemlje, kazao je zamjenik premijera Vitalij Jarema.

Jarema, zadužen za sigurnosna pitanja, kazao je novinarima koji prate rad vlade da nova akcija još nije poduzeta, no dodao je: 'U skoroj budućnosti poduzet će se odgovarajuće mjere i vidjet ćete rezultate.' Govoreći dan nakon posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena Ukrajini dodao je: 'Dobili smo potporu SAD-a da nas neće napustiti i ostaviti same s agresorom. Nadamo se da će, u slučaju ruske agresije, ta pomoć biti značajnija.'