TRAGEDIJA ZAUSTAVILA EKSPEDICIJE

Šerpe će se ipak penjati na Everest?

23.04.2014 u 18:06

Bionic
Reading

Nepalska alpinistička udruga u srijedu je opovrgnula informaciju prema kojoj su šerpe odlučili da se u ovoj sezoni više neće penjati na Mount Everest, odajući na taj način počast 16-orici kolega koji su izgubili živote tijekom odrona lavina na padinama planine u petak.

'Nismo dobili nikakvu potvrdu o prekidu ekspedicija na Everest', izvijestili su iz nepalske alpinističke udruge koja okuplja profesionalne alpiniste.

'Informacije koje se provlače kroz medije, a odnose se na prekid ekspedicija na Everest pogrešne su', stoji u priopćenju udruge.

Nekoliko je nepalskih vodiča i stranih alpinista u srijedu izvijestilo da su šerpe na sastanku odlučili odustati od uspona na Everest tijekom ove sezone.

'Ne znamo što se u ovome trenutku događa u Katmanduu, no u ovoj godini se ne želimo više penjati na planinu', rekao je nepalski vodič, Pasan Šerpa za AFP reagirajući na priopćenje nepalskih alpinista.

Stanje u bazi na Everestu u kojoj strani alpinisti čekaju daljnje informacije o tomu hoće li nastaviti uspon na vrh svijeta i dalje je neizvjesno. Pregovori između vlade i predstavnika šerpa u tijeku su.

Sve strane ekspedicije u velikoj ovise o uslugama lokalnih penjača šerpa.