PREDIZBORNI PROGRAM

Juncker: EU se neće širiti idućih 5 godina

23.04.2014 u 13:57

Bionic
Reading

Kandidat Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije Jean-Claude Juncker istaknuo je u srijedu u Bruxellesu da će Europsko vijeće morati poštovati volju europskih birača, jer bi u suprotnom to bilo 'ismijavanje' demokratskog procesa

'Europsko vijeće neće moći predložiti bilo kojeg kandidata za predsjednika Europske komisije, morat će se konzultirati s vodećim političkim skupinama u Europskom parlamentu. Sve ostalo bilo bi ismijavanje demokratskog procesa', rekao je Juncker na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio svoj program koji će provoditi bude li izabran za predsjednika Komisije.

Zamoljen da komentira glasine da on zapravo ne želi biti predsjednik Komisije, nego Europskoga vijeća, Juncker je na to odgovorio protupitanjem: 'zašto bih se izlagao tolikim naporima da mjesec dana vodim predizbornu kampanju ako ne želim biti predsjednik Komisije?'.

Prema odredbama Lisabonskog ugovora, Europsko vijeće, koje imenuje kandidata za predsjednika Komisije mora voditi računa o rezultatima izbora za Europski parlament. Stoga su vodeće političke stranke, prvi put u povijesti, za predstojeće europske izbore odlučile imenovati svoje kandidate za predsjednika Komisije. Međutim, mnogi se ne slažu s takvom interpetracijom Lisabonskog ugovora, tvrdeći da nema automitizma, koji bi značio da će biti izabran onaj čija je stranka dobila najveći broj glasova.

Juncker je na konferenciji za novinare predstavio svoj program za sljedećih pet godina, na kojem će 'neumorno raditi' bude li izabran za predsjednika Komisije.

Prvi prioritet je gospodarski rast i stvaranje radnih mjesta, kako bi nezaposleni, pogotovo mladi mogli dobiti 'pristojan, ne bilo kakav posao'.

Najveći potencijal za ostvaranje toga cilja Juncker vidi u stvaranju jedinstvenog digitalnog tržišta, koje bi u sljedećih pet godina moglo generirati dodanu vrijednost od 500 milijardi eura.

Drugi prioritet je reforma energetske politike i stvaranje europske energetske unije, kako bi se smanjila ovisnost EU-a o uvozu energije, prije svega iz Rusije.

Kao treći prioritet Juncker je izabrao dovršetak pregovora o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama, pri čemu se ne smiju žrtvovati europski sigurnosni standardi, pogotovo kada je u pitanju sigurnost hrane.

Četvrti prioritet je nastavak reformi monetarne unije, koja bi trebala dobiti i socijalnu dimenziju. To bi, između ostaloga, trebalo značiti da se ubuduće pri određivanju uvjeta za pomoć zemljama u financijskim poteškoćama ne uzima u obzir samo fiskalna, nego i socijalna situacija. Juncker ističe da 'Europska pučka stranka čvrsto vjeruje u socijalno tržištno gospodarstvo'.

I kao peti prioritet, Juncker smatra da će Komisija u sljedećih pet godina morati dati odgovor na britansko pitanje. 'Vjerujem da je Velika Britanija jača unutar, nego izvan EU-a, kao što je i Unija jača s Britanijom nego bez nje', rekao je Juncker. Dodao je da se redefiniranje odnosa s Velikom Britanijom može provesti bez promjene ugovora.

Juncker je ponovio da je Europskoj uniji potrebna stanka u proširenju. Objasnio je da to ne znači zaustavljanje procesa pregovora s kandidatskim zemljama, nego da je sasvim sigurno da u sljedećih pet godina neće biti novog proširenja.