UDIJELITE HRVATSKOJ!

Svađa u Njemačkoj: Gdje potrošiti ubrane milijarde?

24.04.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Prema službenim podacima, Njemačka je samo u ožujku ove godine ubrala 55,36 milijardi eura poreza, što je rekord za taj mjesec otkako se vode statistike. Političari sada raspravljaju oko toga za što se dodatni prihodi od poreza trebaju upotrijebiti - rasterećenje građana ili otplatu duga

'Pedesetpet zarez tridesetšest milijardi eura!' uskliknuo je tjednik Der Spiegel donoseći informaciju o tome da je njemačka država u ožujku sakupila rekordan porezni prinos zahvaljujući rastućem gospodarstvu i zapošljavanju. Nema sumnje kako su rekordni porezni prihodi još jedna potvrda snage njemačkog gospodarstva, ali i odličnog posla koji radi ministar financija, politički veteran demokršćana Wolfgang Schaeuble

No porezni rekord potaknuo je i nesuglasice unutar velike koalicije kancelarke Angele Merkel pa se tako oglasio Peter Ramsauer iz CSU-a, inače predsjedavajući Odbora za gospodarstvo Bundestaga, i predložio da se višak poreza utroši na plaćanje duga tzv. hladne progresije. Za Bild je Ramsauer rekao da se treba pokazati kako se 'trud isplati' te reagirati na činjenicu da se kod povećanja prihoda građana povećava i njihovo porezno opterećenje, što može dovesti i do toga da se na kraju ostane s manje novca u džepu.


Kolega iz CDU-a Michael Fuchs se pak složio s time da 'u ovom mandatu treba ukinuti hladnu progresiju', ali da se to ne smije financirati aktualnim prihodima, nego bi trebalo ukinuti određene subvencije. SPD pak zagovara to da se novac namakne povećanjem poreza, a predsjedavajuća Odbora za financije Ingrid Arndt-Brauer njemačkim medijima izjavila je da se hladnu progresiju treba neutralizirati većim porezima najbogatijih.

Zeleni pak zagovaraju to da se rekordni porezni prihodi iskoriste za smanjivanje državnih dugova, 'jer se u dobrim vremenima osigurava budućnost'. Oporbenjaci zamjeraju vladi to da nastavlja gomilanje dugova i izostanak reforma, no zasad si to njemačka vlada može priuštiti. Odnosno, kako je objavio Der Spiegel - 55,36 milijardi eura!