TAMNA MRLJA

Italija skida oznaku tajnosti s napada Crvenih brigada

23.04.2014 u 10:57

Bionic
Reading

Talijani će skinuti oznaku povjerljivosti s tajnih dokumenata o terorističkim bombaškim napadima počinjenim u razdoblju između 1960. i 1980., u razdoblju poznatom pod nazivom Olovne godine, izvijestila je u utorak vlada

Pripadnici ekstremno ljevičarskih Crvenih brigada, neofašističkih grupa, članovi tajnih službi i mafije bili su umiješani u val političkog nasilja, među kojima i u bombaški napad 1969. na milanskoj Piazzi Fontani te u onaj na bolonjski željeznički kolodvor 1980.

Brojni su poginuli, a stotine ljudi je ozlijeđeno, no mnogi incidenti koji su se dogodili tijekom hladnoratovskog perioda ekstremnih političkih tenzija ostali su neriješeni unatoč dugogodišnjim istragama.

Talijanski premijer Matteo Renzi rekao je kako odluku o skidanju oznake povjerljivosti sa spomenutih dokumenata smatra 'dužnošću prema građanima i prema rodbini žrtava napada i nasilja' te da oni 'predstavljaju tamnu mrlju u kolektivnom sjećanju ljudi'.

Kazao je i kako će dokumenti koji se odnose na napade na Piazzi Fontani i u Bologni te na misteriozan pad zrakoplova DC-9 na Ustici blizu Sicilije 1980., kao i dokumenti koji se odnose na ostale napade počinjene tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina biti otvoreni za javnost.

Svi dokumenti bit će pohranjeni u središnjem državnom arhivu.