NA UDARU GRAĐANA

Ukrajina optužila Sberbank za financiranje terorizma!

23.04.2014 u 09:40

  • +3

Sberbank u Kijevu polivena crvenom bojom

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Maks Levin

Bionic
Reading

Generalno tužiteljstvo Ukrajine optužilo je najveću rusku banku, Sberbank, za financiranje terorizma. Zbog toga bi ona mogla izgubiti dozvolu za rad. Najveće ruske tvrtke, kao što su mobilni operater MTS i internetski pretraživač Jandeks, značajno smanjuju ulaganja u oglašavanje na ukrajinskim TV kanalima, javlja Ruski vjesnik

Generalno tužiteljstvo Ukrajine pokrenulo je kazneni postupak protiv Sberbanka, a sumnjiči se za financiranje terorizma, izjavio je v. d. generalnog državnog tužitelja Ukrajine Oleg Mahnicki. Prema njegovim riječima, ukupno je pokrenuto i upućeno sudu 300 kaznenih postupaka protiv 14 banaka. Zasada nisu objavljeni detalji o tome pripada li svih 14 optuženih banaka ruskim bankarskim grupama, niti za što se konkretno terete. Nakon toga je zgrada glavnog ureda Sberbanka u Kijevu polivena bojom i išarana grafitima.

Kako piše Ruski vjesnik, detaljnom provjerom nije otkriven nijedan slučaj kršenja zakonodavstva Ukrajine, navode glasnogovornici banke, te do danas banka-kći Sberbank od nadležnih organa Ukrajine nije primila nikakve žalbe ni prigovore koji bi se odnosili na pranje novca i financiranje terorizma. Zbog toga Sberbank ne isključuje mogućnost da se obrati jednoj od vodećih međunarodnih pravnih tvrtki u cilju zaštite svojih interesa.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE