SKANDAL U AUSTRALIJI

'Nisam podržao NDH! Fašizam je zlo'

22.04.2014 u 18:38

Bionic
Reading

Australski parlamentarni zastupnik Craig Kelly izjavio je da na proslavi 'hrvatske nezavisnosti' u hrvatskom klubu u Sydneyju ne samo da nije podržao fašističku tvorevinu u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata već je 'snažno osudio i fašizam i komunizam', prenosi u utorak australska radiotelevizija SBS.

Prema pisanju publikacije hrvatskog iseljeništva Boka Cropress, Kelly je tada prenio 'čestitke i dobre želje' australskog premijera Tonyja Abbota povodom proslave 10. travnja 'svim Hrvatima Australije, a i onima u Hrvatskoj'. Radi se o datumu osnutka NDH. Australski parlamentarac je preko svoje glasnogovornice objasnio kako mu je bilo rečeno da sudjeluje na'"proslavi hrvatske nezavisnosti' u ime parlamentarnog tajništva s posebnom odgovornošću za multikulturalna pitanja.

'U svom govoru ni na koji način nisam podržao hrvatsku fašističku državu tijekom Drugog svjetskog rata. Naprotiv, govor koji sam održao je bio snažna osuda i fašizma i komunizma', poručio je Kelly. Posebno je, tvrdi, fašizam nazvao 'zlom'. 'A čestitke koje sam uputio hrvatskoj zajednici bile su za borbu protiv fašizma", istaknuo je Kelly u priopćenju u kojem je riječ 'protiv' napisao velikim slovima. Priznao je da je bio osobno uznemiren zbog medijskih izvješća u Hrvatskoj i Australiji o tom događaju na kojem je također kazao da zbog 'iskustva iz prošlosti sa zlom fašizma, hrvatski narod posebno razumije važnost slobode i demokracije'.

Kelly je bio prvi govornik na tom skupu i otišao je odmah nakon održanog govora te nema saznanja što se govorilo poslije. Naglašava kako nikako ne bi nazočio skupu da je znao da bio zamišljen kao potpora NDH. 'I pored toga, iskreno se ispričavam ako sam nekoga uvrijedio, jer su moje riječi izvađene iz konteksta, a njihovo značenje izokrenuto', kazao je Kelly. Ispričao se i što je nehotično ispalo da podupire 'zastarjelu' verziju hrvatske zastave koja je bila postavljena na govornicu s koje je govorio.

Kellyjeva glasnogovornica Zara Zaher naglasila je da Kelly nipošto nije govorio u ime premijera Abbotta.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je prošli tjedan pozvalo na sastanak australsku veleposlanicu u Hrvatskoj Susan Cox te prosvjedovalo zbog toga što je Kelly sudjelovao na skupu. 'Za nas je potpuno neprihvatljiv takav istup i veličanje 10. travnja i NDH, jer je današnja Hrvatska utemeljena na potpuno drugačijim demokratskim i civilizacijskim vrijednostima, što među ostalim stoji i u izvorišnim temeljima Ustava RH', priopćilo je tada hrvatsko ministarstvo, posebno naglasivši kako je osobito neprimjereno što je čestitka pripisana premijeru Abbottu.

MVEP je također priopćio da je australska veleposlanica istaknula da Australija priznaje jedino 25. lipnja kao hrvatski Dan državnosti te istaknula dobre i prijateljske odnose dviju zemalja. Hrvatski veleposlanik u Canberri Damir Kušen kazao je SBS-u da za Hrvatsku ovo ozbiljna stvar i da se očekuje službeni odgovor australskih vlasti.

Australsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je objavilo da je 'Kelly sudjelovao na skupu u dobroj namjeri i da je snažno osudio fašizam, nazvavši ga zlom' te da je poručio 'kako zbog proživljenog iskustva malo koji narod razumije važnost slobode i demokracije toliko kao Hrvati'. Australsko ministarstvo također je naglasio da Kelly na skupu nije predstavljao premijera.