PREDSTAVNICA OSCE-A

'Novinari su prva meta na Krimu'

Bionic
Reading

Novinari su konstantno meta fizičkih ili verbalnih napada od početka prosvjeda u Ukrajini i nemaju skoro nikakvu zaštitu, čak ni od policije

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović u razgovoru s novinarkom CNN-a Christiane Amanpour izjavila je da su medijski radnici na istoku Ukrajine pod stalnim prijetnjama, javlja Agencija Anadolija (AA).

'Analizirajući situaciju na terenu u Ukrajini, možemo kazati da je vrlo opasna i da su mediji i radnici u medijima konstantno pod opsadom i pod raznim oblicima prijetnji. Mediji se koriste za sve vidove manipulacije, čak su na istoku Ukrajine umjesto ukrajinskih uvedeni ruski kanali', navela je Mijatović.

Napominje kako su novinari konstantno meta fizičkih ili verbalnih napada od početka prosvjeda u Ukrajini.

'Prijetnje novinarima počele su već u prosincu 2013, otkada je oko 200 novinara bilo meta fizičkih ili verbalnih napada, a jedan je ubijen tijekom prosvjeda u Kijevu. Sada najveće prijetnje novinarima dolaze od vlasti na Krimu. Novinari su prva meta na Krimu', istaknula je Mijatović.

Upozorava da novinari u istočnim dijelovima Ukrajine nemaju skoro nikakvu zaštitu, čak ni od policije.

'Razgovarala sam s brojnim novinarima koji izvještavaju s istoka Ukrajine. Iako imaju i akreditacije i sve potrebne dozvole, oni su meta raznih oblika napada. Čak ni policija ne štiti novinare na istoku Ukrajine. Događa se da im samo okrenu leđa kada im je potrebna zaštita', rekla je Mijatović.

Na pitanje Amanpour je li i u Ukrajini riječ o manipulaciji medijima za političke svrhe, kao što je bio slučaj tijekom rata u Sarajevu, Mijatović je odgovorila da se na istoku Ukrajine koriste iste metode manipuliranja ljudima.

'Nažalost, format je isti u današnjoj Ukrajini i tijekom rata u Bosni. U Ukrajini imamo propagandu kakvu je vodio Slobodan Milošević u bivšoj Jugoslaviji u ranim 1990-im. Medije je koristio da manipulira ljudima. Čak je i širio mržnju da bi podijelio ljude', smatra Mijatović.