KLOR U PLINOVITOM STANJU

SAD istražuje indicije o upotrebi toksične kemikalije u Siriji

21.04.2014 u 22:39

Bionic
Reading

Sjedinjene Države raspolažu indicijama prema kojima je ovaj mjesec u Siriji upotrijebljena toksična kemikalija, vjerojatno klor te istražuju je li za to odgovorna sirijska vlada, izvijestio je u ponedjeljak State Department

"Raspolažemo indicijama o upotrebi toksične kemikalije" u gradu Kfar Zeiti, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki. "Istražujemo navode prema kojima bi za to mogla biti odgovorna sirijska vlada. Potrebno je u svakom slučaju istražiti što se ondje dogodilo", rekla je na redovitoj konferenciji za novinare.

Oporbeni sirijski aktivisti tvrde da je 11. i 12. travnja na Kfar Zeitu iz helikoptera bačen klor u plinovitom stanju. Američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power je 13. travnja, gostujući u emisiji tv-mreže ABC "This Week" rekla da informacije o napadu još nisu potvrđene.

Sirijski pobunjenici objavili su fotografije i video snimke na kojima je, prema njihovim tvrdnjama prikazana improvizirana klorna bomba. Na taj su način željeli dokazima poduprijeti svoje optužbe o upotrebi klora u Kfar Zeiti, no vlada tvrdi da su kemikaliju upotrijebili pobunjenici.

Do 5. veljače sirijska vlada iz zemlje je bila dužna iznijeti sve prijavljene kemijske supstancije i prekursore za kemijsko oružje, što je oko 1300 tona, no s obzirom da nije uspjela ispoštovati ranije dogovoreni rok, datum je prolongiran za kraj travnja.