NAPETO U UKRAJINI

'Ubit ću osobno Avakova ako dođe!

20.04.2014 u 21:10

Bionic
Reading

Proruski separatisti iz Slavjanska na istoku Ukrajine pozvali su Rusiju da im isporuči oružje i zaprijetili su da će ubiti ukrajinskog ministra unutarnjih poslova koji je najavio da će doći u regiju.

"Tražimo pomoć od ruske vlade i Vladimira Putina. Ako nam ne možete poslati mirovne snage, pošaljite oružje", rekao je Vjaćeslav Ponomarjev, samoproglašeni gradonačelnik Slavjanska.

Nekoliko sati ranije on je tražio od ruskog predsjednika da rasporedi skupine samoobrane radi zaštite stanovništva od ukrajinskih snaga.
Precizirao je da za sada Rusija nije odgovorila na taj poziv.

"Treba nam oružje, nemamo ga dovoljno jer ukrajinski vojnici imaju zrakoplovstvo i oklopna kola", objasnio je Ponomarjev koji je dodao da nemaju nikakav izravan kontakt s Moskvom.

Na pitanje o posjetu ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, Ponomarjev je odgovorio da će on osobno pucati u Avakova

Avakov je u nedjelju rekao da odlazi na istok zemlje u inspekciju jedinica nacionalne garde raspoređene kao odgovor na separatističku pobunu.
On nije precizirao je li taj put povezan s pucnjavom u kojoj su u noći između subote i nedjelje, na kontrolnoj točki proruskih snaga 15-ak kilometara od Slavjanska, ubijene četiri osobe.

U vezi redarstvenog sata proglašenog od ponoći do šest ujutro, Ponomarjev je rekao da on ostaje na snazi dok traje prijetnja napada ukrajinskih snaga.

Dodatne ruske vojne snage koje se nalaze na granici s Ukrajinom razmještene su ondje kao odgovor na nestabilnu situaciju u Ukrajini, rekao je u subotu kremaljski glasnogovornik, što je drukčije od ranijeg objašnjenja prema kojemu su se ondje nalazile zbog rutinskih vježbi.

'Na ukrajinskoj granici naše su vojne snage. Neke su ondje stacionirane stalno, a ostalo su stigle kao pojačanje, s obzirom na aktualno stanje u Ukrajini', rekao je glasnogovornik ruskoga predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov za televizijsku postaju Rusija 1.

'Ukrajina je zemlja u kojoj se upravo dogodio vojni udar, dakle prirodno je da bilo koja zemlja zauzme posebne mjere predostrožnosti zbog sigurnosti', kazao je te dodao da Rusija smije razmještati svoje vojne snage na vlastitome teritoriju bez ikakvih restrikcija.

Opovrgao je informacije prema kojima se ruska vojska miješa u događaje na ukrajinskom teritoriju. Takvi su navodi 'u potpunosti pogrešni.