BUSH, CLINTON, KENNEDY...

Političke dinastije koje opsjedaju Ameriku

20.04.2014 u 20:02

Bionic
Reading

'Za naciju koja ustavno zabranjuje nasljeđivanje političke moći, Amerikanci jako vole svoje političke dinastije', konstatira londonski Guardian u članku posvećenom Bushevima, Clintonima i ostalima

Iako je riječ o nižerangiranoj političkoj poziciji u Saveznoj državi Teksas, odluka republikanaca da u utrku za land commissionera pošalju Georgea P. Busha odmah je izazvala pozornost američkih medija. Naime, dotični je još jedan izdanak dinastije Bush, koja je već dala dva predsjednika (Georgea i njegova sina W.-a), a sada se licitira i s potencijalnom predsjedničkom kandidaturom Jeba Busha, bivšeg guvernera Floride, sina Georgea i starijeg brata W.-a.

Zato je ulazak P. Busha u teksašku politiku prepoznat kao mogući početak velike političke karijere, koja bi mogla otići sve do Bijele kuće u Washingtonu.

No treba podsjetiti da su Amerikanci znali i prije birati članove političkih dinastija na visoke, pa i najviše pozicije. Primjerice, šesti američki predsjednik bio je John Quincy Adams, čiji je otac John Adams bio drugi po redu.

Barbara Kellerman, profesorica na harvardskoj John F. Kennedy School of Government, izjavila je za Guardian da političke dinastije opstaju zbog kulta celebrityja koji vlada u američkom društvu, ali i zbog izbornog sistema i nostalgije za navodno boljim prošlim vremenima. Od svih političkih dinastija Kellerman ističe, naravno, Kennedyjeve kao najveću - dali su predsjednike, senatore, veleposlanike, pa je, primjerice, sada Caroline Kennedy američka veleposlanica u Japanu.


Prema studiji iz 2009. godine, 10 posto članova Kongresa ima rođake koji su prije njih bili kongresnici. Također, istraživanja pokazuju da kongresnici koji odrade više mandata ostavljaju veće šanse svojim rodbinskim nasljednicima da ih naslijede, odnosno uđu u Kongres.

Naravno, postoje i oni koji u svojoj nakani ne uspijevaju, poput kćeri bivšeg američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja, koji doduše nikad nije bio pretjerano omiljen u javnosti.

No stručnjaci ističu da slavno političko ime otvara vrata raznim lukrativnim poslovima. Tako je Jenna Bush Hager, kći Georgea i Laure Bush, postala televizijska novinarka za popularni 'Today Show' na NBC-ju, dok je i Chelsea Clinton bila neko vrijeme 'specijalna dopisnica' iste televizije.

Njena majka Hillary Clinton pak najavljuje još jednu kandidaturu za Bijelu kuću, no ako i ne uspije pobijediti na izborima 2016. godine, uvijek ostaje mogućnost da će je nekad u politici naslijediti Chelsea, koja je baš ovih dana objavila da je trudna. Dinastija se nastavlja.