ZLOKOBNI EL NINO

Temperatura oceana u Meksičkom zaljevu 32 stupnja!

21.08.2009 u 13:17

Bionic
Reading

Većina vodene površine na sjevernoj hemisferi ima višu temperaturu od normalne. Američki centar navodi da je temperatura mora na Mediteranu za stupanj i pol viša od uobičajene

Isto vrijedi i za Tihi i Indijski ocean. No, najviše povećanje temperature zabilježeno je oko Arktika. U vodama Meksičkog zaljeva, gdje toplo more potiče stvaranje uragana, temperatura oceana kreće se oko 32 stupnja.

Temperatura mora u svjetskim oceanima ove je godine najviša otkako postoje mjerenja, objavio je u četvrtak američki Nacionalni klimatološki centar.

Prosječna temperatura vode u oceanima u srpnju ove godine iznosila je 17 stupnjeva Celzijevih, najviše od 1880. godine, otkako postoje mjerenja.

Klimatolozi za porast temperature u oceanima krive kombinaciju prirodnog fenomena El Nina i globalnog zatopljenja koje je skrivio čovjek.

Tako se ovoga ljeta moglo bez problema plivati na sjeveroistočnim američkim obalama Atlantika, jer je temperatura mora ispred plaža u Maineu dosezala ugodnih 22 stupnja.

Temperaturni rekordi na morima i oceanima zlokobniji su znak globalnogzatopljenja od porasta temperatura zraka jer se more sporije zagrijavai ne hladi se tako lako, kažu klimatolozi.