DOK NAROD PATI

Kardinal Puljić: Hrvatski političari su sebični i koristoljubivi

18.04.2014 u 11:31

Bionic
Reading

Neravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini uz nepravedne odredbe Daytonskog sporazuma pridonose i hrvatski političari koji djeluju s uskostranačkih pozicija a pri tom im je nerijetko motiv tek koristoljublje, izjavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u intervjuu kojega je u petak objavilo sarajevsko Oslobođenje

Kardinal Puljić je istaknuo kako je na hrvatskim dužnosnicima u tijelima vlasti odgovornost da ne zaborave niti jednog Hrvata koji živi u BiH no u praksi se oni brinu samo za svoj kraj pa se mnogi Hrvati s pravom osjećaju zapostavljenima.

Kazao je kako je obespravljenost Hrvata-katolika posebice vidljiva u Republici Srpskoj, prije svega u bosanskoj Posavini, gdje im lokalna vlast pokušava uskratiti i ono za što su se do sada uspjeli izboriti.

Vrhbosanski je nadbiskup dvojbenim ocijenio i djelovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koji je zamišljen kao nadstranačko tijelo koje bi koordiniralo djelovanje hrvatskih stranaka u interesu općeg dobra hrvatskog naroda no u praksi se, po sudu kardinala Puljića, pretvorio tek u instrument jedne stranke.

On nije imenovao tu stranku no ključnu ulogu u HNS-u od njegova osnutka ima HDZ BiH a na čelu tog tijela je Dragan Čović.

'Ako stvar bude u rukama jedne stranke onda je to manipulacija Saborom a ne stvaranje strategije. Na žalost, kod toga postoji prljava pozadina i ucjene i rad na razbijanju i koristoljublje', kazao je kardinal Puljić.

Komentirajući 'slučaj Bandić' odnosno oduzimanje titule počasnog građanina Sarajeva zagrebačkom gradonačelniku zbog njegova pominjanja trećeg entiteta u BiH, kardinal Puljić je kazao kako se ovakvim postupcima samo može dovesti do daljeg radikaliziranja stanja jer je očevidno da se ljude kažnjava već samo zbog njihova mišljenja.

'Ako dođe do trećeg entiteta bit će krive i stranke većinskog naroda koje se tako postavljaju', upozorio je vrhbosanski nadbiskup.