EUROSKEPTICI JURIŠAJU

Swoboda: Europskoj uniji prijeti raspad

18.04.2014 u 10:20

Bionic
Reading

Čelnik socijalista u Europskom parlamentu Hannes Swoboda koji se nakon 18 godina povlači iz aktivne politike upozorio je da bi se opasnost da se EU raspadne povećala ako bi na skorašnjim europskim izborima veći uspjeh postigli nacionalisti i euroskeptici

'Želio bih da mnogo ljudi dobro promisli o tom skepticizmu, prvenstveno o tome da li on stvarno donosi alternativu. Ljude bi moralo zanimati kakvu socijalnu Europu žele i morali bi biti svjesni da nacionalisti ne donose pozitivne rezultate, da je upravo zbog njih u prošlosti bilo mnogo ratova', kazao je Swoboda u razgovoru za portal slovenskog Telekoma.

Mogućnost da se EU raspadne nije sasvim isključena i jako bi se povećala ako bi nacionalisti u Europskom parlamentu postali jaki, rekao je Swoboda.

'Ali kad govorimo o opstanku Europske unije, onda treba biti svjestan da u ovom životu ništa nije nepromjenjivo i da je demokracija kakvu imamo danas upitna', dodao je, založivši se za promjene koje će omogućiti europske kohezije i približavanje EU-a ljudima.

Swoboda je kazao da bi 'nova' Europa trebala u prvom redu uspostaviti zdravu ekonomsku politiku i omogućiti perspektivu mladima.

'Morali bismo u prvom redu uspostaviti zdravu ekonomsku politiku koja će osigurati nova radna mjesta i smanjiti razliku između bogatih i siromašnih', rekao je Swoboda.

Što se tiče djelovanja Europskog parlamenta, on je rekao da je ponosan na njegovu ulogu, ali i svoju osobnu, u proširenju EU-a, no da se moglo napraviti i više.

'Moram otvoreno reći da nismo napravili dovoljno i da smo mnogo puta samo popravljali greške napravljene u prošlosti', rekao je Swoboda.