MOUNT EVEREST

Lavina ubila 13 alpinista, Zadrani na sigurnom

18.04.2014 u 13:46

Bionic
Reading

Prema informacijama američkog alpinista i vodiča Allana Arnettea, koji je jutros svjedočio dosad najvećoj tragediji u povijesti Mount Everesta, trinaest osoba je poginulo, a još tri se trenutno smatraju nestalim. Četvetočlana ekipa Zadarskog alpinističkog kluba, koja se nalazi u baznom logoru Everest s ciljem uspona na vrh Lhotse, potvrdila je na Facebooku da su svi dobro, javlja Novi list

Svjetske agencije izvijestile su da je lavina usmrtila najmanje šest osoba u petak ujutro na Everestu, vjerojatno nepalske šerpe koji su pripremali pristup vrhu nešto prije početka glavne sezone.

'Spasioci su već pokupili četiri tijela i nastoje izvući još dva ispod snijega', izjavio je Ang Tshering Sherpa, predsjednik Alpinističke udruge Nepala.

Do lavine je došlo na oko 5800 metara visine u zoni zvanoj 'polje kokica' koja vodi do ledenjaka Khumbu, dodao je on.

Brojni alpinisti su ozlijeđeni, rekao je on ne navodeći njihov broj.

Neimenovani dužnosnik turizma kazao je da su žrtve nepalskog podrijetla a pripremale su put do vrha prije glavne sezone koja počinje krajem travnja.

'Znamo da je 14 nepalskih alpinista nosilo opremu i prtljagu u tu zonu ali ne znamo još koliko njih je zahvatila lavina', kazao je on.

Više o tome možete doznati ovdje.