PANIKA U EUROPI

Haraju rojevi ubojitih stršljenova, šest mrtvih u Francuskoj!

17.04.2014 u 13:47

Bionic
Reading

Ubojiti azijski stršljenovi ozbiljno prijete Europi - u Francuskoj je zabilježeno već šest mrtvih od posljedica napada njihovih rojeva, javlja The Independent. Stručnjaci pretpostavljaju da se iz Francuske šire i prema Velikoj Britaniji

Za Britaniju je izdano i upozorenje stanovništvu da se pripaze jer azijski stršljenovi sa sobom nose i smrtnu opasnost. Azijski stršljenovi Vespa velutina prvi su se put pojavili u Europi 2005, ali se dramatično brzo množe i šire. Odbor britanskog parlamenta za okoliš je azijske stršljenove stavio na crnu listu invazivnih vrsta.

Njihov otrov može izazvati alergijske reakcije, otkazivanje brojnih organa i smrt.

Azijski stršljen sličan je europskom, ali je znatno veći - raste i do 5 cm. Imaju široke narančaste glave i žalac dug 6 mm kojim mogu više puta ubrizgati velike količine moćnog otrova. Nastanjuju područja od Rusije, preko Kine i Japana do Indije i Šri Lanke. Njihov otrov, baš kao i osinji i pčelinji, sadrži citolitički peptid koji oštećuje tkivo.

Kada je smrtno ranjen, stršljen ispušta feromone koji druge pripadnike roja pokreću u napad. Stoga je uništavanje njihovih gnijezda izuzetno opasno.

Vrlo su agresivni predatori, a napadaju srednje i velike kukce poput pčela i drugih osa. Privlače ih jarke boje i miris ljudskog znoja. Posebno agresivni postaju kada ljudi trče.