MILIBAND OSUDIO

Herojski doček Megrahija u Tripoliju

21.08.2009 u 11:12

Bionic
Reading

Herojski doček koji je Libija priredila Abdelbasetu Ali Mohamedu Al-Megrahiju, Libijcu osuđenom za atentat iznad Lockerbieja i oslobođenom u četvrtak u Škotskoj, 'vrlo je uznemirujuće', ocijenio je u petak britanski ministar vanjskih poslova David Miliband

'Jasno, vidjeti kako je netko tko je počinio masovni zločin dočekan kao junak u Tripoliju duboko je uznemirujuće, duboko potresno', posebice za obitelji 270 osoba ubijenih u atentatu 1988. godine, izjavio je na Miliband za BBC.

Megrahi, obolio od raka prostate u terminalnoj fazi, dočekan je kao junak u četvrtak navečer u Libiji nakon što ga je škotska vlada oslobodila iz humanitarnih razloga. Osuđen je 2001. na doživotni zatvor za podmetanje bombe u Boeing 747 američke zrakoplovne kompanije Pan Am koji je eksplodirao 21. prosinca 1988. iznad Lockerbieja, škotskog gradića, usmrtivši 270 osoba, većinom Amerikanca.

Njegovo puštanje na slobodu osudile su Sjedinjene Države, a američki predsjednik Barack Obama izrazio je jučer nadu da će ga libijske vlasti smjestiti u kućni pritvor, a ne dočekati ga kao junaka.